Frissen Zalából

2021.09.21. 14:00

A pandémia miatt tavaly elmaradt előadásokat is bepótolják a nagykanizsai szabadegyetemen

Szeptember 24-én, pénteken 18 órakor a Nagy-Magyarország Emlékműnél koszorúzással veszi kezdetét a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem újabb évada.

Horváth-Balogh Attila

Rajnai Miklós mestere, Pap Gábor könyvét mutatja, mely ma is érvényes üzeneteket fogalmaz meg

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Azt követően pedig a megemlékezők átvonulnak a Halis István Városi Könyvtárba, ahol Pap Gábor művészettörténész vetített képes előadására és A Bálvány árnyékában – Gárdonyi Géza: Láthatatlan ember című könyvének bemutatójára kerül sor. E tanulmánykötetre épül egyébként a Rajnai Miklós Bánffy-díjas bölcsész, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja által szervezett szabadegyetem egész évada.

Rajnai Miklós mestere, Pap Gábor könyvét mutatja, mely ma is érvényes üzeneteket fogalmaz meg
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Sajnos tavaly a szabad­egyetem életét is átírta a pandémia, a december 3-ai előadást a korlátozások miatt már nem tudtuk megtartani – bocsátotta előre Rajnai Miklós. – Természetesen az azt követőeket sem, most bízunk abban, hogy ez a helyzet idén nem ismétlődik meg. Az első előadásra pozicionáltuk Pap Gábor nagyszerű elemzését, mely Gárdonyi eme nagyon fontos művét mutatja be. A Láthatatlan ember olyan emberi magatartásformák gyűjteménye, melyek elemzé­se, tanulmányozása fontos üzenetet hordoz napjaink társadalmai számára. S nem utolsósorban: irodalomtörténeti szempontból is jelentős, mert sok mindent megtudhatunk belőle a szerző, Gárdonyi Géza gondolkodásáról. Ha pedig Attila hun fejedelem korával indulunk, akkor folytassuk is azzal: október 15-én „Csillag esik, Föld reng” – Atilla királlyal az idők végéig címmel Szántai Lajos művelődéskutató tart előadást. November 6-án 16 órától emlékezünk meg közösségünk szeretett példaképeiről és a mindenkori hatalmaskodók áldozatairól a Nagy-Magyarország Emlékműnél, 18 órától pedig Miklósvölgyi János festőművész lesz a vendégünk, aki „A hazugság atyjának trónfosztása” című könyvét mutatja be. Száznegyven éve született Isten-követő zeneszerzőnk, Bartók Béla, akiről mindenképpen szeretnénk méltóképp megemlékezni, róla mesél nekünk Hintalan László János zenetanár.

Rajnai Miklós jelezte: az évad további részében a tavaly elmaradt előadásokat pótolják be. December 10-én dr. Kiss László fizikus-csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szűkebb hazánk, a Naprendszer és a Tejút-csillagváros kapcsolatáról osztja meg gondolatait. Ha jó idő lesz, csillagászati bemutatóra is sor kerül, az Androméda-galaxis vehető szemügyre. Január 21-én a közösség a magyar kultúra napját köszönti, Jó pásztorok hagyatéka címmel ismét Pap Gábor tart előadást az ősi természetvallás dunántúli népművészetben megjelenő nyomai­ról. Ez alkalommal adják át a Magyar Műveltség Díjakat is.

– Február 18-án a diktatúrák áldozatairól, s a szabadegyetem egyik alapítója, Rózsás János író, kutató-történész, volt ­Gulag-rab halálának 10. évfordulójáról emlékezünk meg – folytatta a szervező. – Vendégeink is lesznek: Hartmann Józsefné, szintén volt Gulag-rab (már csak körülbelül tízen élnek az országban!) és Domonkos László író. Már­cius 18-án dr. Messik Miklós, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület elnöke a Rákóczihoz köthető, illetve kuruc emlékhelyekről beszél. Április 8-án Bolf László Sargyú természetgyógyász, dr. Eőry Ajándok tanítványa mutatja be könyvét, mely a „Gondolatod a tetted – egy elvetett mag” címet viseli. Május 13-án dr. Pais István filozófiatörténész a régi Göcsej paraszti világáról tart előadást eredeti göcseji nyelvjárásban, ami, azt gondolom, igazi ku­riózum lesz.

Az évad hagyományosan a június 4-én 16.30-kor tartandó Trianon-megemlékezéssel zárul a Nagy-Magyarország Emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában