Frissen Zalából

2021.09.07. 06:50

A keszthelyi Pelso-est bevételével egy Covid-árvát támogatnak

Egy később kiválasztandó Covid-árva megsegítésére tartott jótékonysági estet szombaton a Festetics-kastélyban a Pelso Társaság. Horváth Imre elnök szerint mindig szükség van a szikrára.

Péter B. Árpád

Megelevenedő hagyomány. A jótékonysági est vendégei hintókon érkeztek a kastély bejáratához

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A civil közösség 2018-ban és 2019-ben hagyományteremtő szándékkal Festetics-bált rendezett, de a sorozat tavaly a járvány és a korlátozások miatt megszakadt. Idén pedig úgy döntöttek: jótékonysági estet tartanak, amelynek bevételét később, a beérkező javaslatok alapján kiválasztott, a Covid miatt árván maradt gyermek számára ajánlják fel.

Megelevenedő hagyomány. A jótékonysági est vendégei hintókon érkeztek a kastély bejáratához
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Horváth Imre, a Pelso Társaság elnöke lapunknak elmondta, pozitív, közösségerősítő céljaikkal sokan azonosulnak Keszthely térségétől távolabb is, amit bizonyít, hogy a szombati programra érkeztek segíteni akaró vendégek Budapestről, Fonyódról és Zalaegerszegről is.

– Fontos a civil társadalom szerepvállalása – szögezte le az elnök. – Abban bízunk, hogy kezdeményezésünket országszerte több hasonló követi. Hiszem, hogy az ilyen megmozdulásoktól jobb lesz a megye, az ország. Mi minden egyes Pelso-rendezvénnyel jót szeretnénk tenni, s azokat várjuk tagjaink sorába, akik ebben a szellemben akarnak dolgozni azért, hogy Keszthely és a térség pozitív példa legyen.

Szerinte szükség van arra, hogy „csiholjunk szikrát, amelyből lángocska, később tűz lesz”, de olyan, amely kizárólag jót okoz – szellemileg és lelkileg egyaránt.

Horváth Imre elárulta, terveik szerint a következő évtől folytatódik a Festetics-bálok sorozata, s a 2022-es rendezvényt még sok követi majd.

A jótékonysági estre a főúri hagyományok jegyében hintókon érkeztek a vendégek a történelmi épület bejáratához, majd ötfogásos vacsora, Németh Bálint és Farkas Berta örökzöld műsora, később Bordás Barbara, a Budapesti Operettszínház primadonnájának fellépése várta őket.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója leszögezte: az ilyen programok nagyon fontosak egy polgári város életében, hiszen alulról jövő civil kezdeményezésről van szó, aminek méltó helyszíne a kastély. Örömmel konstatálta, hogy minden résztvevő ünneplőbe öltöztette a lelkét is, hiszen nemes szándék, jó ügy vezette ide a vendégeket.

– A hely szelleme áthatja ezt a rendezvényt, a mecenatúra, a segítségnyújtás a Festeticsek mindennapi életének is része volt, s ez az est fontos folytatása a főúri család örökségének – emelte ki Pálinkás Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában