Frissen Zalából

2021.08.12. 07:00

Zalaegerszegen járt a Virágos Magyarország zsűrije

Idén már 28. alkalommal rendezik meg az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyét a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. támogatásával.

Arany Horváth Zsuzsa

20210811 Zalaegerszeg Sajtóbejárás - Zalaegerszegre látogatott a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny zsűrije Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

A Virágos Magyarország versenyben, mely illeszkedik az európai virágos városok és falvak versenyéhez, évente 300 település vesz részt, az önkormányzatok nevezésével. A versenybe idén is benevezett a megyeszékhely, a szakmai zsűri pedig tegnap látogatta meg a várost.

A bírálókat – Laczkó Mária (Keszthelyi Városüzemeltető Kft. ügyvezetője), Lancsák Lajos (Nagykanizsa volt főkertésze), Konrád Németh Cecília (VIA Kanizsa Zrt. városgondnoka) – Vigh László országgyűlési képviselő, Gecse Péter alpolgármester, Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője, Kovács Mihály városi főkertész, Tánczos Zsolt környezetvédelmi szakreferens és a hivatal két szakdolgozója, Székely Róbert és Cseke Tibor fogadta a városházán, mielőtt elindultak a mustrára. Az alpolgármester elmondta, Zalaegerszeg számára ez a megmérettetés mindig jó visszajelzést jelent a zöldterületi fejlesztések sikerét illetően, az elmúlt években a Virágos Magyarország Mozgalomtól kapott rangos díjak mutatják, jó úton járnak a minőségi területgondozással, a közösségi terek fejlesztésével és a zöldterület mennyiségi növelésével, melyet a Kovács Károly egykori polgármester nevét viselő városépítési program támogat.

 

A Virágos Magyarország Mozgalom keretében tegnap a megyeszékhelyen járó zsűritagok és a sajtó képviselői előtt Gecse Péter alpolgármester hangsúlyozta, a közgyűlés által elfogadott városi zöldterületi stratégiában foglaltak szerint újulnak meg Zalaegerszeg emblematikus terei. Emellett pedig zajlik az a fásítási program, melynek keretében – a civil csatlakozásoknak köszönhetően – már túl is lépték a 2023-ig tervezett 5000 új fa elültetését.

 

A zsűri figyelmébe ajánlotta a Dísz és az Európa tér mellett a város zöld szívének számító s nemrég felújított Vizslapark újdonságait. A tervek közt említette a Gébárti-tó környékét fejlesztő II. ütemet, az Alsóerdőn készülő sport- és élményparkot.

Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya zöldítése is folyamatban van, de mindezeken túl számára az is fontos, hogy gyümölcsfák is kerülhessenek közterületekre, gyermekintézmények udvaraira, ennek érdekében indította el a „Tündéri település és intézmény” akciót.

A zsűri nevében Laczkó Mária, aki egyben a mozgalom alelnöke, összegezte eddigi tapasztalataikat, kiemelve, hogy zöldfelületi stratégiát kevés önkormányzat tudhat magáénak, Zalaegerszeg ebben példaadó. A város adottságai, a gondozott erdők, a fenntarthatóságra épülő parkok, az egynyáriak helyett az évelő növényekre való áttérés, a megrongálódott parkbútorzat folyamatos cseréje, a sorfaültetés mind-mind a szakemberek előrelátását dicséri. A vizsgálódási szempontok közt említette a játszóterek, közterületek tisztaságát, a virágos felületek arányát, a tervek megvalósítását, a változatos növényhasználatot. Ezeken túl a mozgalom fontosnak tartja, hogy az ifjúságnak a köztereket megbecsülő hajlandóságát is segítsék az ismereteik bővítésével. Ezzel lehet elérni, hogy az adott közösség minden tagja a magáénak érezze a tetszetős környezetet, és tegyen is annak védelméért, szépítéséért.

Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője lapunk kérdésére jelezte, jelenleg 1,5 millió négyzetméternyi zalaegerszegi zöldterület áll a gondozásuk alatt. A zalaegerszegiek szinte minden égtáj felé találhatnak nagyobb parkot, erdőt, ligetet, ami a hajdani „Virágos Zalaegerszeg ” szlogen kézzelfogható bizonyítéka. A verseny augusztus 15- én zárul, az eredményhirdetés idejéről később tájékoztatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában