Frissen Zalából

2021.08.19. 16:44

Tündér az égererdőben – Zalakaros egyedülálló látványossága a Termáltó és Ökopart

Az éger erdőben palló járdán lépdelünk, mellettünk burjánzik az erdő aljnövényzete, s a fák kellemes hűvöse vesz körül. Itt nyoma sincs az erdő felett tomboló forróságnak, s jótékony csend is átölel. Anyuka tolja a pallójárdán babakocsiban kicsinyét, aki széttárt karokkal, lábacskákkal alszik, mint a tej. Odébb az egyik pihenőnél a táblákon látható madarakkal ismerkedik apuka a fiaival.

Győrffy István

A Termáltó a szállodákkal

A zalakarosi Termáltó és Ökopartban járunk, amely a fürdőváros Kis-Balaton felőli oldalán létesült, s egyedülálló a maga nemében. Az Éger tanösvény országos második helyezett lett a kategóriájában. A tó erdő felőli, déli szélén kezdődik a tanösvény, amit lábakon álló, 250 méter hosszan kígyózó fapadló járdán lehet megismerni. Az ösvény állomásainak padjain pihenhetünk is, s élvezhetjük az erdő nyugtató hatását. A kisebb gyermekeket Tőzike tündér várja, aki az egyik égerfa tövében pihen. Az interaktív szemléltetők és játékos elemeket átböngészve sok információval lehetünk gazdagabbak a környék állat- és növényvilágát illetően – olvashatjuk a táblák üzenetét.

A Termáltó a szállodákkal

Az erdőből kiérve nem csak a vakító napfény tör ránk, hanem egy vízililiomos vízi világ is elénk tárul. A termáltó hidjaival hívogat, míg mögötte a szállodák sora látható. A Termáltó és Ökopart projekttel a „Meríts erőt a természet csodáiból!” települési jelmondat valósult meg, újabb, meghatározó természeti értékekkel bővítve Zalakaros látnivalóit az idelátogatók, s nem utolsó sorban az itt élők örömére. Néhány éve nagy baj történt, 2018. májusában, egy szerdai napon eltűnt a víz a mesterséges tóból, amit néhány évvel korábban alakítottak ki. A mintegy másfél hektáros felületű, 180-280 centiméter mélységű tavat a gyógyfürdő elfolyó, de biológiailag kezelt vize táplálta. A fóliával bélelt meder egy műszaki hiba miatt kilyukadt, s a rengeteg víz eltűnt a termáltóból.

Az Éger Tanösvény pallósétányai
Az egyik információs pont Tőzike Tündérrel

- A növényzetet a kiszáradás ellen átültettük olyan részre, ahol maradt még valamennyi víz a mederben – emlékszik vissza Novák Ferenc polgármester. – Mindenképpen szerettük volna a biológiai sokféleséget megóvni, majd újra megjeleníteni, hiszen a fürdő után a második legkedveltebb attrakció lett a városban a tó és környezete. A híd acélkorlátján látható szerelemlakatok jelzik, hogy kedvelt, sőt esküvői helyszín is a tó szigete. A műszaki hiba kijavítása után a tó 2019 nyár végére elérte az üzemi vízszintet, majd sikerült újra nyitni a tavat, ami az éger erdővel Zala egyik legértékesebb turisztikai látványossága. Nem volt ez egyszerű feladat, hiszen csak lassan indulhatott el a feltöltés, mert figyelembe kellett vennünk a visszatelepítendő növények alkalmazkodó képességét. A keskenylevelű gyékény és a tündérrózsák is láthatóan jól tolerálták a lassú vízszint emelkedést. A tó egyik leglátványosabb virágai, a tavirózsák, amelyek csak a vegetációs időszakuk végén kerülhettek vissza a vízbe. Már több évesek, s nem mellesleg gyönyörűek, ezért ezeket a növényeket különösen nagy gonddal óvjuk. Összességében nagyon jó döntés volt a tündérrózsák megtartása a tó elfolyása után, amelyeket egy mélygarázsban óvtunk meg. Szinte kivétel nélkül mind egészségesek, vastag gyöktörzsűek és virulensek – mondja Novák Ferenc.

Az Éger Tanösvényen
Szürkegém a tavon
Szerelemlaktok a hídon

A tó két partját híd köti össze, középen a szigettel, ahonnét kényelmesen megcsodálhatók, s fotózhatók is a tündérrózsák. A bátrabbak, más attrakciók mellett kipróbálhatják a vízen járást is, hiszen a tavon vízi tipegő is van, ami a sekély vízmélységű részekre állított beton elemeken, oszlopokon, pihenőkön lehetséges.

Vízigomba a tavon
Pompáznak a vízililiomok

A tóparti forróságból azonban minduntalan visszahív a hűvös Éger tanösvény, melynek állomásai, például az Égeres éneke, a Zala vize táján, netán a Tőzike tündér tavasza, elandalít a sejtelmesen susogó fák alatt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában