Frissen Zalából

2021.08.19. 06:50

Több diák is a zalaegerszegi skanzent választotta nyári munkahelyként

A nyári vakáció a diákok számára elsősorban a feltöltődés ideje szellemileg és fizikailag, no meg sokuk számára ez ad lehetőséget az anyagi akkumulálódásra.

Arany Gábor

Horváth Mátyás (balról) egy budapesti családot kalauzol Fotó: PU

Évek óta előszeretettel választják a fiatalok nyári munkahelyként az egerszegi falumúzeumot is, ahol idén júliusban és augusztusban 5-5 fiatalt foglalkoztattak. A látogatók fogadása, irányítása mellett a terület rendben tartásából is kiveszik a részüket, akárcsak a hivatásos múzeumőrök, árulta el a falumúzeumi és műszaki osztályt vezető Varju András.

A nyári skanzeni munkások egyike Horváth Mátyás, aki a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakán tanul.

- Ez nem vág egybe a mostani elfoglaltságommal – mondta a 21 éves zalaegerszegi fiatalember.

Horváth Mátyás (balról) egy budapesti családot kalauzol Fotó: PU

- Tavaly a barátnőm dolgozott itt, ő javasolta ezt a helyet, nekem meg kapóra jött. Hasznosan akartam eltölteni a vakációt, és most járok gépjárművezetői tanfolyamra, amit a munka mellett tudok elvégezni. Már túl vagyok 30 órán, de a vizsgához legalább 580 kilométert kell teljesíteni, és nekem még sok hiányzik. Lehet, hogy erre is költök majd a fizetésemből – magyarázta. Azt is elárulta, hogy szeptembertől az egyetemi tanulmányaihoz illő gyakornoki munkát keres, és azt szeretné folytatni jövő nyáron is, de ha másként alakul, szívesen eljön újra dolgozni a skanzenbe.

- Természetközeli hely, gyönyörű környezet, jó itt lenni – tette hozzá mosolyogva. Párizsban töltött hetek után választotta munkahelynek a skanzent az idén érettségizett Emese.

- Az iskola után egy hónapot töltöttem kint önkéntesként, és most pénzt gyűjtök, hogy utazhassak máshová is – mondta.

Az érettségi előtti 50 óra kötelező közösségi szolgálatot a Göcseji Múzeum régészeti részlegén töltötte, és ott értesült a skanzeni munkáról. Arról Kis-Juhász Erika vezető múzeumőr beszélt, hogy a munkaügyi központ közvetítésével foglalkoztatják a diákokat, akiknek a bérét az állam fizeti. Korábban önkéntes segítők is dolgoztak náluk, akik szintén a látogatók kalauzolásában, a porták rendbetételében, az állatok ellátásában segédkeztek. Jelenleg nincs ilyen munkatársuk, de most is szívesen fogadják a hagyományok, a népi építészet után érdeklődők jelentkezését, lehetőséget kínálva szabadidejük hasznos eltöltésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában