Frissen Zalából

2021.08.19. 11:30

Számtalan rendezvényt tartanak a nemzeti ünnepen Zala megyében is

A nemzeti ünnepen megyeszerte megemlékeznek az államalapításról és Szent István királyról.

ZH

Egerszegen ma este a csácsi Szent István-szobornál lesz az ünnepség. A rockopera újragondolt változatát is bemutatják Fotó: archív

Zalaegerszegen ma 19.30-kor kezdődik a városi ünnepség a csácsi Szent István-szobornál. Az ünnepi beszédek után bemutatják az István a király rockopera rövidített változatát. (Csütörtök 19 órától 21.30-ig lezárják a Nyerges utca Szent István domb előtti szakaszát, a 2-es helyi autóbuszjáratok terelőúton közlekednek.)

Pénteken 9.30-kor a ferences templomban lesz az ünnepi szentmise, majd az új kenyér megáldása következik.

A skanzenben 20-án tartják a falumúzeum napját. 18 óráig kiállításmegnyitók, kulturális programok, kenyérsütési bemutató várja az érdeklődőket.

Pénteken 10.30-kor az andráshidai Szent István-emlékkőnél rendeznek ünnepséget.

Csütörtökön 18 órakor litániával indul a XIX. Szent István-emléktúra a zalaszentgyörgyi Örömzene Alapítvány és a nagykutasi Szent Jakab Plébánia szervezésében az andráshidai templomtól a gébárti Boldogasszony-kápolnáig és vissza.

Nagykanizsán pénteken 8.45-kor a Deák téren a fúvószenekar térzenéje nyitja a programokat, majd a hagyományőrző szervezetek közreműködésével zászlófelvonás lesz. 9.30-kor az Erzsébet téren ökumenikus szertartáson megszentelik az új kenyeret. 18 órakor ünnepi szentmise lesz az Alsótemplomban, melyet 19 órakor a kiskanizsai Móricz művelődési házban az Erdőfű Népi Kamarazenekar koncertje és táncház követ. Az ünnepet 21 órakor tűzijáték zárja az Erzsébet téren.

Keszthelyen pénteken 9 órakor kezdődik az ünnep: a Zenepavilonnál dr. Udvardy György veszprémi érsek mutat be szentmisét. A rendezvény keretében szentelik meg a Magyarok Kenyere-programban összegyűjtött megyei búzaadományokat. Rossz idő esetén a Kis Szent Teréz kármelita bazilika lesz a helyszín.

Hévízen pénteken 10.30- kor a Szentlélek-templomban szentmisével kezdődik az ünnep, amelyen a történelmi egyházak képviselői megáldják az új kenyeret.

Lentiben 20-án a Templomkertben tartják a városi ünnepséget a 8.30-as szentmisét követően. A megemlékezésen közreműködik KulándaAnita és Szilvási Dániel előadóművész.

Zalaszentgróton pénteken 10 órától szabadtéri szentmise és kenyérszentelés lesz a Ligetben. A Szent István-napi városi ünnepség 18 órakor kezdődik, díjakat, elismeréseket adnak át, majd fellép a Boban Markovic Orkestar és az Ivan & the Parazol.

Balatongyörökön pénteken 9 órakor megkoszorúzzák a Szent István-emlékművet, 10 órakor szabadtéri ünnepi szentmise kezdődik a templom alatti téren, rossz idő esetén a templomban. A liturgia részeként megáldják az új kenyeret.

Zalaapátiban pénteken 10 órakor ünnepi megemlékezést tartanak a Szent István-szobornál, amit 10.15-től szentmise és kenyérszentelés követ a plébániatemplomban.

Gyenesdiáson a Diási Történelmi Emlékparkban pénteken 16.30-tól megáldják az új kenyeret, később fellép a Tritonus régizene gitártrió, majd a Héttorony Hangászok.

Vonyarcvashegyen pénteken 19.30-tól rendezik a Kossuth utcai Szent István-szobornál az ünnepséget. Ezután Bordó Sárkány-koncert lesz a Rendezvénytéren.

Lendván csütörtökön tartanak ünnepi megemlékezést a magyar államalapítás tiszteletére. A program 17.30 órakor a Szent Katalin plébániatemplom melletti téren a Szent István szobor koszorúzásával kezdődik.

Zalacsében, a Trianon-emlékparkban pénteken tartanak megemlékezést, amely 14 órakor dr. Papp Lajos szívsebész professzor könyvbemutatójával indul. Az ünnepi beszédek után 16.30-kor Farkas Ignác színművész előadásában Szent István király Imre herceghez írt intelmei hangzanak el, majd szentmise és kenyéráldás, később kulturális műsor következik.

Egerszegen csütörtök este a csácsi Szent István-szobornál lesz az ünnepség.
A rockopera újragondolt változatát is bemutatják Fotó: archív

Szentgyörgyvölgyön pénteken 15 órakor a gondozási központban kezdődik ünnepi program, amely a többfunkciós szolgáltató központ udvarán folytatódik.

Dobronakon csütörtökön 17.30-as kezdettel tartanak megemlékezést.

Zalalövőn, az íjászparkban ma 14 órától kenyérsütést tart a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. Pénteken 17 órától a tájház mögötti közösségi kemencénél a Zalalövői Tájház Egyesület szervezésében lesz hasonló program.

Pénteken rendezik meg a hagyományos Pataka-hegyi búcsút, amelynek keretében a Szent István-napi városi ünnepséget is megtartják. 15 órakor ünnepi szentmise lesz.

Pacsán pénteken 8 órakor a templomban szentmisével kezdődik az ünnepség, amelynek része az új kenyér megszentelése. 9 órától a Szent István-szobornál kulturális műsort láthatnak az érdeklődők.

Letenyén pénteken 8 órakor az egyedutai kápolnánál tábori mise nyitja az ünnepet, majd 9.30-kor szentmise lesz a Szentháromság templomban. A megemlékezés 10.30-kor a kastélyparkban folytatódik. Ezen a napon folytatódnak a Mura menti napok sorozatának programjai is.

Zalakaroson pénteken 10 órakor szentmise nyitja az államalapítás ünnepét az Isteni Irgalmasság templomban. 11.15- kor a Szent István térre várják az ünneplőket. A köszöntőt, a koszorúzást és a kenyéráldást kulturális műsor követi.

A fürdőváros a várossá nyilvánításának 24. évfordulóját is ünnepli, melynek keretében a Karos Korzón programok várják a látogatókat.

Kehidakustányban évszázadok óta él a romtorony legendája. Az új kenyér ünnepén ezt a legendát ismerhetik meg a vendégek a tájháztól a romtoronyig tartó történelmi séta során. A program szombaton 15 órakor kezdődik a Hagyományőrző Mariska udvarban, a séta 15.30-kor indul az Árpád- kori romtoronyhoz, ahol 16 órától verses-zenés műsor szórakoztat. A kenyérszegést követően, 17 óra körül a résztvevők visszatérnek a Mariska udvarba, ahol 21 óráig számos program várja őket.

Zalaszentmihályon csütörtökön 16 órakor az orvosi rendelő és a plébánia épületeit adják át ünnepség keretében, majd 17 órakor az önkormányzat nagytermében a Szent Márton élete című színdarabot láthatják az érdeklődők a Tarsoly-Erdélyi Mezőségért Egyesület előadásában. 18 órakor szentmisével és kenyéráldással zárul a program.

Káváson 20-án az új kenyér ünnepére és rétesnapra várják az érdeklődőket. 10 órakor kezdődik a program a Kulcsosháznál. A műsorban közreműködik Bódis Bettina.

Zalaszentgyörgyön 20- án 14 órakor a porta tájháznál tartanak ünnepi rendezvényt, az új kenyér megszentelésével. Buday Mihály festőművész Szent István képzőművészeti ábrázolásairól tart előadást. 18.30-kor a kultúrházban a falunap ünnepélyes megnyitója következik, s szombaton is színes kínálattal folytatódnak a falunapi programok.

Egerváron 20-án 10 órától kenyérszentelő szentmisével indul a kétnapos falunapi program, amely szombaton is sok élményt kínál majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában