Frissen Zalából

2021.08.11. 14:00

Sikeresen levizsgáztak a zalai falu- és tanyagondnokok

Huszonketten vehették át tegnap a megyeházán a falu- és tanyagondnoki képzés tanúsítványát, ami azt jelenti, hogy sikeresen elvégezték a négyhetes tanfolyam feladatait, a vizsgabizottság értékelte a szóbelivel megerősített záródolgozataikat.

Arany Horváth Zsuzsa

a megyei önkormányzat frissen képzett falugondnokai, a vizsgabizottság tagjai és a megyei közgyűlés vezetői.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A képzés indulásakor beszámoltunk arról, hogy a 2021. január 1-jén hatályba lépett jogszabályváltozás óta az országban elsőként Zala megyében valósult meg a megyei önkormányzat szervezésében a falu- és tanyagondnoki képzés és vizsga. A résztvevők tegnap adtak számot felkészültségükről a háromtagú vizsgabizottság előtt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, dr. Andráczi-Tóth Veronika, a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet képzési referense, Bartus István, valamint a Zala Megyei Önkormányzat részéről delegált Pácsonyi Imre alelnök alkotta szakmai bizottság értékelte a vizsgázók írásbeli dolgozatait és a szóbeli kiegészítést. A képzés diákjai az államigazgatással, az állami intézmények és önkormányzatok működésével, a rendőségi feladatokkal ismerkedtek, terepgyakorlatokon vettek részt, közlekedési és pszichológiai ismereteket szereztek, hogy a falvakban élők mindennapjait segíthessék.

a megyei önkormányzat frissen képzett falugondnokai, a vizsgabizottság tagjai és a megyei közgyűlés vezetői. Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az eredményes részvételt igazoló tanúsítványokat a képző intézmény nevében dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke adta át, méltatva a képzésben részt vevők szorgalmát és lelkiismeretes felkészülését. Jelezte, meggyőződése, hogy a falu- és tanyagondnokok munkájukkal jelentősen képesek hozzájárulni a vidéki lakosság életkörülményeinek javításához, a számukra szükséges szolgáltatások eléréséhez. Reményét fejezte ki, hogy ezután évente kétszer újra találkozhatnak a falugondnokokkal, s így folyamosan frissíthetik a szakismereteiket.

Az oklevelek átadásakor a szakmai bizottság részéről dr. Andráczi-Tóth Veronika szólt arról, hogy most már az ezer fő feletti településeken is alkalmazhatnak falugondnokokat, a létszám bővítéséhez pedig szükség van a szakképzett munkaerőre. Az előadásokon kívül ezt szolgálta az is, hogy a képzés résztvevői a megye négy településén nyerhettek bepillantást a településvezető és a falugondnok feladataiba, de mód nyílt kommunikációs képességeik, készségeik fejlesztésére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában