Frissen Zalából

2021.08.13. 12:50

Politikai hangulatkeltés a keszthelyi Georgikon körül – Dr. Gyuricza Csaba nyilatkozott lapunknak

Az előző évhez képest 83 százalékkal több hallgatót vettek fel idén a Georgikonra, amelynek további fejlesztését tervezi a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Erről is beszélt lapunknak dr. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora, leszögezve: nagyon sokat ártanak azok, akik hamis állításokkal keltenek bizonytalanságot a keszthelyi campus körül.

Péter B. Árpád

Dr. Gyuricza Csaba: Aljas rágalom azt állítani rólunk, hogy megszüntetnénk, bezárnánk olyan campusokat, amelyek esetében adottak a racionális működés feltételei

Fotó: ZH-Archívum

Az agrárfelsőoktatás integrációja azért indult meg, mert alapvetően megváltoztak a körülmények a hazai agráriumban, fogalmazott lapunknak dr. Gyuricza Csaba. Harminc évvel ezelőtt még egymillióan dolgoztak az ágazatban, ma 400 ezren, és teljesen más típusú mezőgazdaság számára kell szakembereket képezni.

A rektor felidézte: szétaprózott volt a hazai agrárfelsőoktatás: 17 intézményben zajlott képzés, miközben Európa vezető egyetemei integrált rendszerben működnek.

– Ám ez nem azt jelenti, hogy megszüntetünk, bezárunk vidéki campusokat, sokkal inkább azt, hogy összehangoljuk és ha kell, átcsoportosítjuk a feladatokat és a funkciókat. Nem kérdés, hogy a MATE struktúrájában a Georgikonnak meghatározó szerepe van és lesz is – szögezte le a rektor, aki elmondta azt is: Keszthelyre ebben az esztendőben, a tavalyihoz képest, amikor még nem volt integráció, 83 százalékkal több, 312 elsőéves hallgatót vettek fel, s ennek fényében is nyilvánvaló hazugság, hogy az egyetem elsorvasztaná, leépítené a campust.

Dr. Gyuricza Csaba: Aljas rágalom azt állítani rólunk, hogy megszüntetnénk, bezárnánk olyan campusokat, amelyek esetében adottak a racionális működés feltételei Fotó: ZH-Archívum

Dr. Gyuricza Csaba jelezte, kétségtelen, hogy az agrárfelsőoktatás átalakításán gondolkodnak, próbálják az egyes szakterületek működését racionalizálni. Létrehoznak például egy központi campust Gödöllőn olyan léptékű beruházással, ami példa nélküli a hazai felsőoktatásban.

– Világszínvonalú képzést szeretnénk felépíteni, ez ügyben a kormányzat is eltökélt és támogató – szögezte le a MATE vezetője. – A hangsúlyok persze – az adottságoknak és a lehetőségeknek megfelelően – tolódhatnak egyik helyről a másikra. Keszthelyen például az agroturisztikai irányt próbáljuk felerősíteni, ezért komoly fejlesztéseket tervezünk, koncentrálva egyebek mellett a campus szaktanácsadási, kutatási funkciójára. A rendkívül nagy hagyományokkal rendelkező Burgonyakutató Központ működése pedig egyenesen nemzeti érdek.

Dr. Gyuricza Csaba elárulta: elkötelezett abban, hogy újraélessze Keszthelyen az évekkel ezelőtt megszüntetett mezőgazdasági szakiskolai képzést, méghozzá egy olyan minőségi oktatást nyújtó intézménnyel, ami közvetlen bemenetet, továbbtanulási lehetőséget jelent majd a MATE-ra.

– A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek hármas küldetése van: az oktatás és a kutatás mellett fontos a vidéki értelmiség támogatása, képzése – hangsúlyozta a rektor. – Innen nézve is aljas rágalom azt állítani rólunk, hogy megszüntetnénk, bezárnánk olyan campusokat, amelyek esetében adottak a racionális működés feltételei. Miért tennénk ilyet?! Aki pedig az ellenkezőjét állítja, az politikai céljai érdekében akar hangulatot kelteni, és nem érdekli, hogy mennyit árt egy városnak, egy campusnak – jelen esetben a Georgikonnak –, és azoknak a leendő hallgatóknak, akik az agrárfelsőoktatást választanák.

A MATE a bezárások helyett a fejlesztésekben érdekelt, amire dr. Gyuricza Csaba példákat is hoz. Idén újraindítják az évekkel ezelőtt megszüntetett szarvasi képzést, kihasználva a tudáscentrumban rejlő humán tőkét. És ugyancsak ebben az évben megkezdődik a korábban elhanyagolt keszthelyi Pethe Ferenc Kollégium és a mellette lévő oktatási épület rekonstrukciója is.

– Aki tüntetni akar és a választási céljai miatt eszközként használja a Georgikont, az szembe megy a pozitív törekvéssel és a több mint 200 éves Festetics-szellemiséggel is – hangsúlyozta dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-legtobb-elsoeves-hallgatot-a-keszthelyi-kampuszra-vettek-fel-ebben-az-evben-is-5450939/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában