Frissen Zalából

2021.08.30. 13:00

Nemzetiségi nap Nagykanizsán: meg akarják mutatni a cigányság értékeit

Minden kultúra, amelyik megjelenik egy társadalomban, színesíti annak összességét – mondta Teleki László, a nagykanizsai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke azon a nemzetiségi napon, amelyet szombaton rendeztek a városban.

Gyuricza Ferenc

Teleki László: Addig nem lehet integrációról beszélni, ameddig nem nyitunk a többségi társadalom felé Fotó: Gyuricza Ferenc

A Kőnig Hotelben megtartott rendezvény immár a 26. volt a sorban, bár az elnök azt is hozzátette: a koronavírus-járvány miatt tavaly két rendezvényük is elmaradt, idén viszont ez már a második olyan roma nap volt, amit a nemzetiségi önkormányzat szervezett. Azt is kiemelte: céljuk saját kultúrájuk romáknak és nem romáknak történő bemutatása, hiszen „nem lehet integrációról beszélni akkor, ha nem nyitunk a többségi társadalom felé, s nem mutatjuk meg azon értékeinket, amelyekkel rendelkezünk”.

Teleki László: Addig nem lehet integrációról beszélni, ameddig nem
nyitunk a többségi társadalom felé Fotó: Gyuricza Ferenc

Teleki László szólt azokról a mintaértékű és eredményes kezdeményezésekről is, amelyek az elmúlt évek, évtizedek során a nagykanizsai roma nemzetiségi önkormányzat nevéhez fűződtek. Több mint háromszáz már nem iskolaköteles személy számára biztosították a nyolc általános iskolai osztály elvégzésének lehetőségét, ezzel javultak az érintettek foglalkoztatási esélyei. Több mint 3000 diák vett részt az 1997–98-as tanév óta folyamatosan működő tanodai programjukban, aminek célja a felzárkóztatás és tehetséggondozás, de a program nemcsak tanórán kívüli foglalkoztatást jelent, jól jelzi szociális érzékenységüket is. Kihelyezett középiskolai tagozatként pedig roma fiatalok számára biztosították az érettségi bizonyítvány megszerzésének lehetőségét, s egy ideig a pécsi egyetem telephelyét is működtették a városban.

Horváth Jácint önkormányzati képviselő, a városi közgyűlés pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a kultúra és a művészet fontos eszköze egymás elfogadásának, ezért véleménye szerint a roma kulturális és történelmi ismereteknek meg kell jelenniük a többségi társadalmat érintő oktatásban. Azt is elmondta: az utóbbi tíz évben nőtt a szakadék a többségi társadalom és a roma kisebbség között. Ezt nem elég csupán megállítani, vissza is kell fordítani, ám meglátása szerint az csak célzott programokkal lehetséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában