Frissen Zalából

2021.08.19. 17:30

Mesterségek Ünnepe: Ismét bemutatkozik Zala megye a fővárosban

A zalaiak elindultak a Népművészeti Egyesületek Szövetségének 35. alkalommal megrendezendő szakmai találkozójára. A Mesterségek Ünnepe új helyszínen várja a folklór iránt érdeklődőket augusztus 20–22. között a Budai Vár környéki utcákban.

Mozsár Eszter

A rakodásban az egyesület férfi tagjai segédkeztek, míg a hölgyek a csomagolásban és a szervezésben vettek részt. A képen Nagy Bélától Czibor Imre veszi át az egyik csomagot Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Teljesen megpakolva indult el szerdán a Zala Megyei Népművészeti Egyesület teherautója a fővárosba. A zalaiak a kezdetektől a rangos országos program részvevői. Harminchárom alkalommal a Budai Várban voltak, tavaly azonban a járványhelyzet miatt a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban jöttek össze a nyugat-dunántúli népművészek. Ezúttal 32 tag képviseli a megyét, tájékoztatta szerkesztőségünket Devecz Zsuzsa titkár.

A rakodásban az egyesület férfi tagjai segédkeztek, míg a hölgyek a csomagolásban és a szervezésben vettek részt. A képen Nagy Bélától Czibor Imre veszi át az egyik csomagot Fotó: Katona Tibor

- Teljesen új konstrukcióval, installációval készültünk, hogy teljes egészében belakjuk a ligetes teret. Nomád sátrunkban hatalmas műhelyt rendezünk be. Minden évben kapcsolódtunk a Mesterségek Ünnepe központi témájához, tavaly meg is nyertük az Év műhelye díjat. A mostani halász-vadász téma helyett azonban idén az Országos Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves pályázat ihletett meg minket. Egyesületünk fiatal tagjai a mesterségbemutatók eredményét közös alkotásként reprezentálják majd szeptemberben a régiós zsűrinek. Az összes szakág egy alapanyag, a sás és a káka színvilágát közvetítő konyhabelsőt hoz létre. Az ifjúságot is arra szeretnénk nevelni, hogy a hagyományok, motívumkincsek megtartása mellett bátran kísérletezzenek.

Végül arról kaptunk tájékoztatást, hogy idén Molnárné Riskó Erzsébet kapja a Király Zsiga-díjat. A Mesterségek Ünnepén most a türk népek lesznek a meghívott vendégek, a kiállításon Kalotaszeg kincseit mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában