Frissen Zalából

2021.08.25. 12:00

Így néz ki Zala megye a közeli világűrből – Megérkeztek a VEGA 4 első felvételei

Megérkeztek az első fotók és néhány újabb információ arról a magaslégköri (vagy a közeli világűrt elérő, kinek hogy' tetszik) ballonkísérletről, amelyet a Vega Csillagászati Egyesület őrimagyarósdi nyári táborából hajtottak végre augusztus 12-én.

Varga Andor

Zalaegerszeg az emelkedés folyamán

Fotó: VEGA 4

A programról és benne a ballon felbocsátásáról korábban olvashattak már a Zalai Hírlapban és honlapunkon is, a kísérlet egyik résztvevője, Hegyi Norbert („civilben” a győri Széchenyi István Egyetem doktorandusza) viszont most újabb részleteket osztott meg velünk.

Az indítás pillanata
Fotó: Szalontai Tibor

Mint írja, az indítás a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium „Magaslégköri radioaktivitás és porszennyezés kutatása sztatoszférikus ballonkísérletekkel” elnevezésű projektje keretében valósult meg, a Vega együttműködésével. A szonda a VEGA 4 nevet viselte. Az összeállításában ketten működtek együtt: Hegyi Norbert feladata a biztonságos nyomkövetés elkészítése volt, míg a kaposvári Vámosi Flórián, az Ultimate Waterprobe startup alapítója és ügyvezetője a műszereket és a kamerákat szerelte. A munkában Vámosi László, a Táncsics-gimnázium igazgatója és Vámosi Miksa vett még részt.

Zalaegerszeg az emelkedés folyamán
Fotó: VEGA 4
Nagykanizsa-Újudvar – a leszállás utolsó perce
Fotó: VEGA 4

Az adatok szerint a szonda legalább 36.527 méterig emelkedett – innen adta az utolsó jelet, de nem kizárt, hogy a szétdurranásig még emelkedett valamennyit. A ballon a megsemmisülés előtti pillanatban nagyjából 11 méteres átmérőjűre hízott a ritka légkörben, majd a műszerek a durranás után ejtőernyővel ereszkedtek vissza a földre. A teljes utazás 2,5 órán át tartott, és Magyarszerdahelyen, egy családi ház kertjében ért véget. A nyomkövetés rádiós jeleit egyébként nem csak a kísérletben résztvevők észlelték, a legtávolabbi visszajelzés ezzel kapcsolatban Németországból, 742,7 kilométeres távolságból érkezett.

A szétdurranás fázisai...
Fotó: Román Dávid
Fotó: Román Dávid
A felvételeket Román Dávid készítette, csillagászati célú felszereléssel
Fotó: Román Dávid

A műszerek adatainak értékelése még tart, ha lesz fejlemény, arról is beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában