Frissen Zalából

2021.08.09. 12:00

Hagyományok szárnyán Murakeresztúron

Hagyományok szárnyán címmel rendezte meg a helyi közművelődési egyesület a nemzetiségek kulturális találkozóját szombaton a horvát tájháznál.

Korosa Titanilla

A Rezedák Hagyományőrző Dalkör Bajcsáról Fotó: Korosa Titanilla

Kovácsné Deák Erzsébet, a „Kulturno dru'tvo Kerestur” Közművelődési Egyesület vezetője elmondta: jó kapcsolatot ápolnak a környékbeli asszonykórusokkal, így érkeztek fellépők Bajcsáról, Fityeházáról, Tótszerdahelyről, mellettük a helyi Rozmaring Asszonykórus, illetve egyik tagjuk, Andrasek Pálné is a közönség elé lépett.

A Rezedák Hagyományőrző Dalkör Bajcsáról Fotó: Korosa Titanilla

A hagyományok ápolásának része a gasztronómia is, a Rozmaring Asszonykórus tagjai régi, paraszti ételekkel és a térségi horvát konyha jellegzetes étkeivel készültek. Selek Mártonnétól megtudtuk, hogy fokhagymás-tejfölös lángos mellett került az asztalra prósza, amit régen szinte naponta sütöttek, emellett kínáltak szintén könnyen elkészíthető csipkedett tésztát meleg tejföllel leöntve, almás lepényt, kukoricakását, amit régen reggelire fogyasztottak, illetve volt még hagymás-szalonnás zsírral leöntött tört bab és hajdinakása is. A finomságokat a kórusok előadásai után meg is kóstolhatták a jelenlévők.

Kovácsné Deák Erzsébet hozzátette: a tájház – ami egyben emlékház is – még felújítás alatt van, de már alkalmas arra, hogy a programnak helyet adjon. Az ünnepélyes avatását őszre tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában