Frissen Zalából

2021.08.06. 14:00

Fiatal, beteg gólyát mentettek meg a pusztulástól Bagladon

Sikeres gólyamentési akciót hajtottak végre a kisközség lakói: egy szemmel láthatóan beteg madarat fogtak be és juttattak el a Fenékpusztai Madármentő Állomásra. Az esetről Lóránt Beáta polgármester tájékoztatta lapunkat.

Gyuricza Ferenc

Lóránt László eteti a befogott és megmentett gólyát Fotó: Lóránt Beáta

Elmondása szerint édesapja, Lóránt László néhány napja az esti órákban felfigyelt a Dózsa utcában lévő gólyafészek közelében, az út szélén bóklászó fiatal madárra. Miután a gólya semmilyen zavaró körülményre nem szállt fel, megpróbálkozott a befogásával, ami sikerült is.

- Nem szerettük volna, hogy a gólya rókavacsorává váljon, ezért megpróbáltunk gondoskodni róla – mondta a polgármester. – Védett helyre vittük, majd másnap telefonon próbáltunk tanácsot kérni, hogy mit is kezdjünk vele. Dr. Illés Zoltán botfai természetvédő javaslatára reggel és este apró darabokra vágott nyers hússal etettük, illetve adtunk neki vizet is, hogy megerősödjön, s közben figyeltük, hogy javul-e az állapota.

Lóránt László eteti a befogott és megmentett gólyát
Fotó: Lóránt Beáta

Napközben kiengedtük egy családi ház zárt kertjébe, ahol az egészséges társai többször „meglátogatták ”, s egy kicsit bogarásztak is mellette, éjszakára pedig visszavittük a még nagyobb biztonságot nyújtó átmeneti „szálláshelyére”.

Miután a madár állapota a többnapos folyamatos gondoskodás után sem javult igazán, Lóránt László újból felkereste a madártani egyesületet, s további szakmai segítséget kért. A civil szervezet a gólyát befogadta a Fenékpusztai Madármentő Állomásra, ám a szállítást logisztikai okok miatt ők most nem tudták megoldani, ezért azt szintén a bagladiak vállalták magukra. A gólya végül a helyi falugondnoki szolgálat segítségével jutott el a Balaton-parti madármentő állomásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában