Frissen Zalából

2021.08.13. 07:00

Csingahegyi Napok: Igyekeznek megőrizni a régi magyar vidéki élet értékeit

Fafaragók kezei között fatörzsekből formák készültek, a kovács műhelyében formálódott a vas, míg a gyerekek kedvéért szabad tűzön sült a kürtős kalács. A 17. alkalommal Homokkomáromban megtartott Csingahegyi Napok ismét a régi magyar mesterségeket népszerűsítette.

Benedek Bálint

20210812, Homokkomárom, A homokkomáromi Csingahegyi napokon, fafaragók szakértő beszélgetése, Csávás Csaba, Boa Endre és Tislér Zoltán/malaccala kezében/ állnak. Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH_

Fotó: Szakony Attila

A szőlőtőkék ölelésében már lassan két évtizede nyílnak meg a pincék, hogy teret adjanak a művészetnek. Néhány festőművészt megihlet a kivételes panoráma, a fafaragók pedig főleg a baráti közösség miatt érkeznek a dél-zalai lankák közé. Egy biztos, a művésztelep ötletgazdája és vendéglátója, Tislér Zoltán fafaragó ismét kitett magáért, hiszen többféle művészeti ág, illetve szakma olvasztótégelyévé vált az általa életre hívott rendezvény.

- A baráti társaságunk számára rendkívül fontos a régi, magyar vidéki élet értékeinek a megőrzése és átadása – mondta Tislér Zoltán. – Szerencsére még mindig vannak olyan mesteremberek, akik foglalkoznak a fa, a bőr és a fém megmunkálásával. Ehhez tökéletesen illik a gasztronómia, a borkultúra, és így lesz kerek az élet a Csingahegyen. Az idén például a szabadon sütés rejtelmeibe enged betekintést Csendesné Dolinay Margit pékmester, aki előbb kürtőskalácsot sütött, de a fánkkészítést is kipróbálják, sőt a gyerekek esténként nyársra húzott szalonnát piríthatnak.

 

A szervező hozzátette: az esemény híre az idén szájról szájra terjedt, főleg a pincékkel rendelkezők között népszerűsítették. Érdekesség, hogy az elmúlt időszakban 23 birtokot soproniak vásároltak meg a hegyen, így elvihetik messzebbre e térség jó hírét.

Csendesné Dolinay Margit pékmester néhány éve költözött Nagykanizsára, s feltett szándéka, hogy népszerűsítse a szabad tűzön főzést és sütést. Például a kürtőskalács hagyományos készítését, ami nagyanyáink világába enged betekintést. Szerinte fontos a mai gyerekeknek átadni ezt a tudást, hiszen ők már kevésbé ismerik a kelt tészta receptjét. A finom, fényes karamellréteggel bevont édességet akár otthon, a modern konyhában is el lehet készíteni.

Egy pincével odébb a művésztábor alapítója, Boa Endre fafaragó dolgozott. Elmondta: a magyar történelem egyik talán legjelentősebb hadvezérének, Hunyadi Jánosnak a szobrát faragja ki tölgyfából. Kollégái közül Csávás Csaba Szent Rita-szobrot formált meg, míg Tislér Zoltán egy gyertya kialakításán dolgozott. A művésztábort augusztus 14-én, szombaton 14 órakor a homokkomáromi szoborparkban a Boa Endre fafaragó által készített Hunyadi-szobor avatója és sváb koncert zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában