Frissen Zalából

2021.08.03. 10:00

Cigány és magyar együtt – Murakeresztúrra érkezett a vándorkiállítás

A horvát ajkú településre érkezett hétfőn az „Anosztru” Országos Cigány Egyesület roma holokausztot bemutató vándorkiállítása. Az apropót a tragédia hétfői emléknapja adta.

Horváth-Balogh Attila

Az áldozatok emlékére mécseseket gyújtott Váradi Istvánné, Kardos Ferenc és Polgár Róbert

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

A kiállítás – melynek kép­anyagát és arculatát Tulok József tanár tervezte, szöveges részét pedig Kardos Ferenc romaholokauszt-kutató állította össze – a polgármesteri hivatal házasságkötő termében kapott helyet.

Polgár Róbert polgármester köszöntőjében azt mondta: minden ember, vagy nemzet, mely úgy látja, hogy a boldogulásért folyamatosan küzdenie kell valaki ellen, előbb-utóbb zátonyra fut. Kardos Ferenc rámutatott: a kiállítás a roma holokauszt fájdalmából és a hibás sztereotípiákból való kilábalás lehetőségét igyekszik felmutatni. Mégpedig történelmi példákkal, azzal, ahogy együtt harcolt cigány és magyar a Rákóczi-szabadságharcban, 1848-ban, a világháborúkban és 1956-ban is. Az Anosztru részéről Váradi Istvánné részletet olvasott fel a holokauszt-túlélő Lázár Olga Életem szörnyű naplója című kötetéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában