Frissen Zalából

2021.08.25. 13:20

A tervezett ütemben épül a Lynx harcjármű-gyár Zalaegerszegen

A Rheinmetall-csoport és a magyar állam közös beruházásában megvalósuló fejlesztés megfelelő tempóban halad. A 2023-ban üzembe álló épületegyüttes a járványhelyzet ellenére is folyamatosan épül, hamarosan eléri legmagasabb pontját – erről győződött meg a helyszínen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2021. augusztus 25-én.

zaol.hu

Fotó: ZH

A hazai védelmi ipar újjáépítése a nemzeti önrendelkezés, a magyar és szövetséges védelmi képességek megerősítése szempontjából is indokolt. Az ágazat összehangolt fejlesztése hozzájárul a munkahelyteremtéshez, a beszállítói láncokon keresztül a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozásához, a külföldi beruházások ösztönzéséhez, a világszínvonalú képzési, oktatási és műszaki rendszerek magyarországi megjelenéséhez, elterjedéséhez.

Palkovics László kiemelte: „Magyarország a járműipari csúcstechnológiák bevezetése után a magasabb technológiai szintet képviselő védelmi ipart is meg tudja alapítani. A komoly múltra visszatekintő szektor reneszánszát éli, 2018 óta mintegy 220 milliárd forint értékű hazai beruházásról született döntés. A Zalaegerszegen mintegy 60 milliárd forintból épülő Lynx-üzem az új high-tech iparág megteremtésének egyik jelentős pillére. Az üzemben a világ legmodernebb páncélozott harcjárműveit gyártják majd 2023-tól.”

Fotó: ZH

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, a ZalaZone járműipari tesztpálya miniszteri biztosa emlékeztetett: „A fejlesztésnek köszönhetően a beszállítókat is beleértve akár félezer új munkahely jöhet létre. A védelmi ipari beruházások nagyban elősegítik az ország kutatás-fejlesztési innovációs teljesítményének erősítését is. A több mint 25 ezer négyzetméteres Lynx-gyártócsarnok szomszédságában működő tesztpálya off-road elemekkel bővül, az első ütemet a nyáron adtuk át. A világszínvonalú ZalaZone így egyre gazdagabb kínálattal áll a járműfejlesztők rendelkezésére, hiszen az elektromos és önvezető gépkocsikon túl már drónok és harcjárművek kipróbálására is alkalmassá válik.”

Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója hozzátette: „A több mint 14 méter belmagasságú Lynx-gyárban összesen 280 oszlopot állítottak fel a közelmúltban. A csarnokban 10 és 25 tonnás daruk mozgatták az alkatrészeket, a közeljövőben megtartjuk a gyár bokrétaünnepségét is.” – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában