Frissen Zalából

2021.08.09. 14:00

A Tarsoly Egyesület és a Napfonat Műhely közösen rendezett gyerektábort a Falumúzeumban

Két turnusban rendezett gyerektábort még júliusban a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület és a Napfonat Műhely a megyeszékhelyi Falumúzeumban.

Matyovszky Márta

Tarsolyos-napfonatos táborozók. Hátul középen Kissné Gaál Zsuzsanna, jobbra narancssárga felsőben Gaál Annamária

A tábort nem először megszervező egyesületet Zalaegerszeg mellett, Pethőhenyén alapították még 2010-ben. Bemutatkozásukban olvasható, hogy testvérszervezetük a Szamos­újvári Téka Alapítvány, amely többek között a Mezőségi Szórvány Kulturális Központot és a Mezőségi Szórvány Iskolaközpontot működteti. Az egyesület célja a Kolozs, Maros és Beszterce-Naszód megyék metszéspontján lévő mezőségi kultúra anyaországi megismertetése, de az eltelt évtizedben a zalai hagyományok őrzése is a palettájukra került.

„Szeretnénk rávilágítani arra a sokrétű és sokszínű kapcsolatrendszerre, amely a nemzet különböző részei, tehát például a mezőségi és a zalai magyarság között fennáll…” fogalmazták hitvallásukban. Ennek jegyében foglalkoznak a gyerekekkel, nem csak nyaranta. A partnerszervezet, a Napfonat Műhely küldetése 7 év meseterápiás gyakorlattal – gyermekek és felnőttek segítése meseterápiával egyéni és csoportos formában, mesetáborok tartása.

Tarsolyos-napfonatos táborozók. Hátul középen Kissné Gaál Zsuzsanna, jobbra narancssárga felsőben Gaál Annamária

Nehéz elképzelni alkalmasabb helyet egy gyerektábor számára a júliusi rekkenő hőségben, a zalaegerszegi skanzen árnyas, folyóparti területénél. A Falumúzeum területén a már hagyománnyá vált napfonatos – tarsolyos gyerekprogram két turnusban zajlott, egy-egy hétig.

A két táborvezető, Kissné Gaál Zsuzsanna (Napfonat Műhely) meseterapeuta és Gaál Annamária (Tarsoly EME) keramikus a gyermekek belső erőforrásaira fókuszálva vezette a foglalkozásokat.

Tóth Réka, a saját készítésű szárnnyal Fotók: A szerző

A táboroztatás figyelemmel volt arra is, hogy az elmúlt időszak különösen sok nehézséget jelentett a gyermekeket nevelő családok számára, amit a gyermekek is nehezen éltek meg. Azok a viselkedési formák, képességek kerültek a feldolgozandó témakörök fókuszába, amik a váratlan helyzetekben kaphatnak szerepet, mint például a kitartás, elfogadás, együttműködés vagy a döntés képessége. A feldolgozott három mese is ennek jegyében került kiválasztásra.

A legkedveltebb közülük a Lotilko című tunguz népmese volt, ahol a főhősnek új szárnyat kell készítenie magának, mert a korábban szerzett szárnyait elveszik tőle. Ezeket a szárnyakat a táborlakók is elkészítették, egy-egy tollat megrajzolva, kivágva, felragasztva ki-ki a számára legfontosabb értékeket írta fel arra: szülők, barátok, család, Isten, jóság, szeretet, hála, apa, anya, testvérek, bátorság. Ezt szárnyat aztán minden gyermek fel is vehette, és ki is próbálhatta.

Az együttlétet mindennap zene, tánc és közös éneklés is fűszerezte. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, s a közös élmények szerzése közepette természetesen új barátságok is szövődtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában