Frissen Zalából

2021.08.25. 17:30

A falusi csok miatt sok építkezés indult Zalaapátiban is

A falusi csok már két év után érzékelhető, pozitív változást hozott. Ez az állami támogatás és kedvezmény jelenleg mintegy 2700 településen vehető igénybe, amelyből ezerben rövid idő alatt növekedésnek indult a népességszám. A tapasztalatok Zalaapátiban is kedvezőek.

Péter B. Árpád

Kiss Gábor és Vincze Tibor polgármester a hatgyermekes család által megvásárolt zalaapáti ház előtt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Tíz évvel ezelőtt önkormányzati területen építési telkeket alakítottak ki Zalaapátiban, de akkor minimális volt az érdeklődés irántuk, ám amikor a kormányzat, támogatva a családokat, megalkotta a csokot, később pedig a falusi csokot – utóbbit azért, hogy megállítsa a falvakban a népességfogyást, az elvándorlást – érzékelhetően megnőtt az építési kedv, elevenítette fel Vincze Tibor polgármester.

Kiss Gábor és Vincze Tibor polgármester a hatgyermekes család által megvásárolt zalaapáti ház előtt
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A kedvezményeknek és az állami támogatásnak köszönhetően Zalaapáti több helyszínén indultak építkezések, amelyeket az önkormányzat azzal segített, hogy a csokos családoknak 1 forintos négyzetméteráron adott területet.

– Eladó használt ingatlan pedig jelenleg nincs, illetve csak elvétve akad a településen, és örömteli, hogy főként fiatal családok érkeznek, költöznek Zalaapátiba – fogalmazott Vincze Tibor, hozzátéve: mindennek hatása jól érzékelhető a bölcsődében, az óvodában és az iskolában is, hiszen nő a gyermeklétszám. A kétcsoportos bölcsőde például ősztől a maximális létszámmal működve, 14-16 apróságot lát el, az óvodába pedig 75 lurkó jár majd szeptembertől, ami egy picivel több mint 1500 lelkes faluban kifejezetten jónak mondható, mint ahogyan az is, hogy az általános iskola osztályátlaga 20 fő felett van.

Kiss Gábor és felesége 2008-ban kötötte össze az életét, és azóta hat gyermekük született; most a falusi csokot felhasználva vásároltak Zalaapátiban egy nagyobb házat. Kiss Gábor német-, illetve hittanárként Zalaapátiban tanít, hétvégente pedig kántorként szolgál Alsópáhokon és a környező településeken: Felsőpáhokon, Nemesbükön, Szentgyörgyváron, valamint Sármelléken.

– Régóta kerestünk megfelelő használt lakást, házat, és szerettünk volna a szülővárosomhoz, Keszthelyhez közelebb kerülni. Korábban mi is éltünk a Balaton-parti városban, a szüleim most is ott laknak, de aztán számolgattunk, s rájöttünk: a falusi csok olyan kedvezményt biztosít és lökést ad, amit nem szabad kihagyni. Ezért választottuk Zalaapátit és ezt a házat, amelyben jobban, kényelmesebben elférünk majd. A csok a felújítást is támogatja, így azon sem kellett gondolkodnunk, milyen hitelekhez vagy más segítséghez nyúljunk, hogy lakhatóvá tegyük az épületet – mondta el lapunknak Kiss Gábor, aki családjával már megkezdte az ingatlan felújítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában