Frissen Zalából

2021.07.13. 06:50

Zalai bírók névsorát gyűjtötték kötetbe

Másfél évszázad bírói névsora és szakmai életútjuk olvasható a Zalai bírói archontológia 1872-2020 című kiadványban, melynek kötetbemutatóját a Zalaegerszegi Törvényszék dísztermében tartották hétfőn.

Jóna István

Dr. Sorok Norbert (balról) és dr. Magyar Károly kezükben az archontológiáva

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A maga nemében ritka kötetben 531, Zala megyében szolgálatot teljesített bíró és bírónő neve található ábécérendbe szedve. A kötetbemutatón dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke köszöntötte a vendégeket és a társszervek képviselőit. Felvezetésében úgy fogalmazott: az elődök példája arra kötelez, hogy a múltat nem feledve, azt megőrizve, lelkiismeretesen és pártatlanul végezzék munkájukat, ami egyben valamennyiük hivatása is.

Dr. Sorok Norbert (balról) és dr. Magyar Károly kezükben az archontológiáva
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Mint a kötetbemutatón elhangzott: a törvényszék múltjának feltárására és gondozására még 2015-ben alakult meg a bíróságtörténettel foglalkozó munkacsoport, amely többek között az archontológiát is jegyzi. A könyv kétszáz példányban jelent meg, melyre a forrást az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Ráth György bírósági pályázaton nyerte a törvényszék.

A kötetet dr. Magyar Károly, a bíróságtörténeti munkacsoport elnöke mutatta be. Bevezetőjében elmondta: az archontológia előtagja a görög arkho, elöl állni szóból ered, míg a szó összességében logikai gyűjtést jelent.

A könyvben az 1872. január 1. és 2021. április 30. között bíróként Zala megyében szolgálatot teljesítők névsora olvasható, olyan adatokkal kiegészítve, mint bírói szolgálatuk kezdete, kinevezésük időpontja, és ha követhető volt, akkor a további állomáshelyeiket is felsorolták. Érdekességként elhangzott: a kiadványban 531 bíró szerepel, közülük 446 férfi és 85 női bíró. Az archontológia képekkel is kiegészült, és úgy állították össze, hogy a laikus olvasók számára is érthető legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában