Pálosan szép az élet

2021.07.17. 21:00

Zalaegerszegre látogatott a pálos rend tartományfőnöke

Puskás Antal ez alkalomból tárlatvezetést is tartott a Pálosan szép az élet elnevezésű, buszban berendezett vándorkiállításon, amely a nyolc boldogsághoz kapcsolódóan mutatja be a pálos rend történetét.

Ez pedig több mélypontot is megörökített, ám mindig eljött az újjászületés. Így volt ez 1526, a mohácsi vész, illetve a rend 1786-beli eltörlése, valamint az 1950-es feloszlatása után is. A pálos az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, amelyet Boldog Özséb, volt esztergomi kanonok hívott életre, aki a tatárjárás után lemondott addigi méltóságáról, szétosztotta a javait, és néhány társával a Pilis rengetegébe vonult vissza remeteségbe. A történelmi Magyarország területén, a Dráván túli területekkel együtt száznál több pálos kolostor működött több ezer szerzetessel. Az 1989-ben újjáalakult magyar pálos rend központja Pécs lett, és négy kolostorban indulhatott meg ismét a pálos élet. Puskás Antal tartományfőnök a tárlatvezetést követően este az olai templomban a ferencesekkel tartott misét, majd megkoszorúzta Kováts Ferenc pálos áldozópap emlékművét a templom melletti Mindszenty-kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában