meghalt a beteg

2021.07.08. 15:00

Vádat emeltek a kórházi orvos ellen

A megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit által ismertetett, nemrég vádemelésig jutott eset 2020. szeptember 17-én délután kezdődött.

zaol.hu

Ekkor került be egy pszichiátriai beteg nő a Kanizsai Dorottya Kórház zárt osztályára, fekvőbeteg-ellátásra. A nő másnap hajnalban felkelt az ágyából, de többször rosszul lett. Az ápolónők által elvégzett vizsgálat keringési zavart mutatott, ennek ellenére a 44 éves férfi orvos a beteget nem vizsgálta meg.

A nő állapota tovább romlott, amiről az ügyeletes nővér két ízben telefonon tájékoztatta az ügyeletes orvost, arra kérve, hogy jöjjön a beteghez, de hiába. Az ápolónő ezért saját felelősségére sóoldatos infúziót kötött be a betegnek, bízva abban, hogy úgy sikerül az állapotát stabilizálni.

Az infúzió a beteg állapotán nem rontott. Mindössze az infúzió fele folyt le, amikor a beteg életveszélyes állapotba került, haldokolni kezdett, míg végül életét vesztette. Az orvos azzal, hogy a beteg fizikális vizsgálatát elmulasztotta, hogy nem kért intenzív osztályos konzíliumot, illetve, hogy a beteget a sorsára hagyta, szándékosan megszegte a foglalkozási szabályokat.

Magatartásával az általa is észlelt közvetlen veszélyt nem hárította el, tétlen mulasztásával azt fenn is tartotta, holott lett volna rá lehetősége, nem szüntette meg a közvetlen veszélyhelyzetet, fogalmaz a vádirat. Az orvossal szemben foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában