Frissen Zalából

2021.07.22. 14:00

Új elemmel bővült a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok kiképzése Nagykanizsán

A speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok (SÖTT) állományában országos viszonylatban elsőként Nagykanizsán vezették be a Honvéd Judo Programot.

Horváth-Balogh Attila

A judo-ismeretek nemcsak a harctéren tudják hasznosítani a katonák Fotó: Szakony Attila

Ez köszönhető a dél-zalai városban, az egykori határőr laktanyában elhelyezett 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóaljnál folyó nívós szakmai munkának, illetve annak, hogy az alakulat országos viszonylatban is élen jár a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzásában és kiképzésében. A judo program országos bevezetését a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság Kiképzési Főnökség beosztott altisztje, Gorjánácz Zsolt őrmester, a magyar judo válogatott volt tagja koordinálja.

A speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok kiképzésének fontos eleme az ellenőrző-áteresztő pont működtetése Fotó: Szakony Attila

- A Honvéd Judo Programot Krizsán Szabolcs százados, volt válogatott csapattársam dolgozta ki, alapvetően a katonai közelharc fejlesztése, az ismeretek bővítése érdekében – tudtuk meg Gorjánácz Zsolttól. – A program fontos jellemzője, hogy a fokozatosság elvét betartva, moduláris rendszerben épül fel és olyan mozgásformákat tartalmaz, melyek segítenek a mozgáskoordináció fejlesztésében is. Nagy hangsúlyt kap a kiképzés során a megfelelő eséstechnika kialakítása, ami úgy gondolom, nemcsak a katonai közelharc során, hanem a civil életben, a mindennapokban is használható tudást ad. A programot az ország speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok kiképzésével foglalkozó zászlóaljai közül nemcsak az itt folyó nívós szakmai munka okán, hanem azért is vezettük be elsőként Nagykanizsán, mert itt nemcsak a szakmai, hanem a tárgyi feltételek is adottak voltak. A katonák judo-képzését a helyi Mester Marcell önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető és a zalaegerszegi Varga Zoltán önkéntes műveleti tartalékos százados vezeti, ők magas szinten oktatják ezt a mozgásformát.

A judo-ismeretek nemcsak a harctéren tudják hasznosítani a katonák Fotó: Szakony Attila

– Nyilván, jóleső érzés, hogy a honvédelmi vezetés választása a mi zászlóaljunkra esett – hallottuk Kis-Bús Károly alezredestől, a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsnokától. – A szakmai garanciát az állományunk nagykanizsai és a zalaegerszegi judo klubjának edzői és vezetői jelentik, akik 2019-ben, még a pandémia előtt minden országos versenyről – melyeken indultak – érmekkel tértek haza. Ezen kívül elvégezték a Magyar Honvédség katonai közelharc tanfolyamát, s korábban e területen is oktattak.

Egyikük, Mester Marcell ÖTT szakaszvezető – aki egyébként a nagykanizsai NTE 1866 judo szakosztályának egyik edzője – elárulta: elsősorban a judo alapjait vették bele a tananyagba, az esés-, a földharctechnika, a dobástechnika alapvető, bárki által elsajátítható elemeit, hiszen az állomány nem egységes sem kort, sem az erőnlétet tekintve. A legfiatalabb katona 18, a legidősebb pedig 55 éves, tehát mindenképpen kell találni valamiféle közös nevezőt, amit mindenki teljesíteni tud.

 

- Az a tapasztalat, hogy mindenki nagyon lelkes és motivált, rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt néhány hét alatt is – fogalmazott a szakaszvezető. – Komolyabb sérülés hála Istennek, eddig még nem volt, arra törekszünk, hogy ne is legyen.

Gyermekkora óta többféle küzdősporttal került kapcsolatba Balogh-Tóth Szilvia SÖTT közkatona.

- Karatéztam, kungfuztam, mindig azt sportoltam, amihez éppen kedvem volt, s a judo sem volt idegen tőlem – jelezte. – Megjegyzem, azt gondolom, itt és most ez abszolút lényegtelen, a gyakorlatokat az is könnyedén végre tudja hajtani, aki soha nem sportolt. Ha rajtam múlna, ajánlanám mindenkinek.

Kis-Bús Károly zászlóaljparancsnok kérdésünkre hozzátette: mostanság a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonának jelentkezők 5. turnusának kiképzése folyik. Ott jártunkkor éppen a területvédelmi ismeretek keretében az ellenőrző-áteresztő pont működtetését gyakorolták a kiképzésben résztvevők.

- Ez azért kap nagy hangsúlyt a kiképzésben, mert egyrészt a területvédelmi tartalékosoknak szükség esetén nagy valószínűséggel ilyen pontokat kell majd működtetniük, de ilyen feladat jó eséllyel előkerül a katonai missziók során is – jelezte a zászlóaljparancsnok. – Megjegyezném, hogy már van egy tartalékos katonánk, aki SÖTT-ösként kezdte a pályafutását, most pedig már a KFOR-misszió következő, 25. váltására készül fel Debrecenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában