Frissen Zalából

2021.07.12. 10:00

Száz éve követett el közös öngyilkosságot egy fiatal szerelmespár Zalabaksán

Száz évvel ezelőtt tragikus esemény zaklatta fel a falu lakosságát. Az egyik helybéli módos család leánygyermeke, valamint annak udvarlója közös öngyilkosságot követett el. Kósa Anna és Bíró Pál végzetes szerelmét előbb ballada örökítette meg, most pedig emlékhelyet hoztak létre a fiatalok iránti együttérzés kifejezésére.

Gyuricza Ferenc

Horváth Ottó polgármester (balról) mutatta be az emlékhelyet Fotó: Gyuricza Ferenc

Kósa Anna balladája az egyik legismertebb zalai népköltészeti alkotás.

A két fiatal sorsának alakulását Czenner Zoé Hanna ismertette. A Muravidékről származó Bíró Pál béresként vállalt munkát a Kósa családnál, így ismerkedett meg Annával. A szülők eleinte pártolták a kapcsolatot, hiszen Bíró Pál dolgos legény volt, ám miután Anna fiútestvére meghalt, s így a lány vált a 10 hektárnyi földbirtokuk egyedüli örökösévé, már másként döntöttek, gazdagabb kérőt szántak neki. A szerelmespár emiatt közös öngyilkosságra szánta el magát. Miközben a szülők templomban voltak, Bíró Pál a pisztolyával előbb Annát ölte meg, majd magával is végzett.

Horváth Ottó polgármester (balról) mutatta be az emlékhelyet
Fotó: Gyuricza Ferenc

A tragédia után röviddel népballadaként ismertté vált történetet elsőként Lackner László író dolgozta fel, filmet forgatott belőle, amivel díjakat is nyert, nemrég pedig drámát írt belőle, amit a lendvai színjátszók várhatóan még ez évben színre állítanak.

Az emlékhely avatóján szólt a tragédia utóéletéről is, mint mondta: a szülők nem akarták közös sírba temetni a fiatalokat, majd a falubeliek nyomására előbb beleegyeztek abba, de később mégis szétválasztották őket. Kósa Anna édesanyja beleőrült a történtekbe, apja pedig elköltözött a faluból. Az emlékhely kialakításának ötletgazdája, Horváth Ottó polgármester a rendezvényen elmondta: Póra Zoltán szobrász készítette azt az emléktáblát, amit most egy kompozíció közepébe helyeztek el. Az új emlékhelyet Páli Zoltán csesztregi plébános áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában