Frissen Zalából

2021.07.17. 13:44

Pinceprésház avató Szilvágyon

Jó példa az értékmentésre az a felújított boronafalú pinceprésház, melyet a Nagyhegyen avattak fel szombaton.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla

Az ünnepségen Péntek Katalin polgármester köszöntötte először az egybegyűlteket. Elmondta, hogy a boronafalú pince, melyből több is található a Nagyhegyen, Göcsej népi építészetének jellegzetessége.

-Elhatároztuk, hogy ezen örökségünk közül amelyiket tudjuk, azt megmentjük – mondta Péntek Katalin. – Ez az első, amit eredeti állapotába állítottunk helyre. A felújításhoz segítséget nyújtott az Agrárminisztérium által kiírt hungarikum pályázat, munkába bekapcsolódtak önkéntesek, táborozó gyerekek, illetve a Zala Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodájának munkatársai is. A présházban kiállítás nyílt, láthatók a helyi értéktárba felvett kézimunkák, fotósorozat a pince felújításának fázisairól, megtalálhatók a táborozó gyerekek munkái, illetve Németh Dezső iparművész fafaragásai és Kovács Zoltán fotográfus képei.

Hozzátette, hogy terveik szerint kiadványt is készítenek a Nagyhegyről és az ott található régi és a már megújult pinceprésházról.

Fotó: Korosa Titanilla

A felújítás menetéről Németh Dezső kivitelezőtől megtudtuk, hogy a közel 100 éves épület állapotát szakemberek felmérték és ennek megfelelően álltak neki a munkának és választották ki a felhasználható alapanyagokat. A pince alsó részét visszabontották, szigetelést kapott, a sarkokat megemelték, hogy elzárják a víztől, hiszen az ilyen épületek többnyire azért mentek tönkre, mert a régi tulajdonosok már nem élnek, az újak pedig nem tudták, hogy hogyan kezeljék, hogyan őrizzék meg az eredeti állapotában. A tetőszerkezetet viszont nem kellett cserélni, hiszen anno olyan jó minőségű alapanyagból készült, ami kiállta az idő próbáját, csak faanyagvédelmet kapott, a tetejére pedig bontott cserép került, hogy régies hatása megmaradjon. A munka leglátványosabb része a sározás volt, majd fehérre meszelték a boronapincét.

-Kultúránk része a régi építészet, itt egykor egybefüggő szőlőhegy volt, aminek maradványai ma is láthatók – fogalmazott az avatáson Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő. – Szeretném megköszönni Szilvágy polgármesterének, hogy nem a könnyebbik utat választotta, mikor a pince felújításáról döntött, hiszen könnyebb egy ilyen épületet elbontani. Itt a nehezebb, de szebb utat választották és azt az értéket, amit őseink előállítottak megőrizzük, továbbadjuk, hiszen az utánunk következő generációk is kíváncsiak lesznek arra, hogy régen hogyan építkeztek. Az itt található boronapincék igazi kuriózumok, nagy érték van a település kezében, ezek megmentésével szép értéktár alakul majd ki a Nagyhegyen.

Az ünnepségen Tolvaj Márta főtanácsos is köszöntötte a jelenlévőket, valamint Czegő Teréz színművész működött közre.

Galéria:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában