Frissen Zalából

2021.07.28. 14:00

Ötven év papi szolgálatban – Dr. Léber Mihály tiszteletére aranymisét tartottak Keszthelyen

Dr. Léber Mihály pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünnepelték a Szent Család-templomban. Az aranymisén hálát adtak fél évszázados szolgálatáért.

Péter B. Árpád

Dr. Léber Mihályt hívek, családtagok és a térség papjai köszöntötték az évfordulón

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Dr. Léber Mihály címzetes prépost és esperes, tiszteletbeli kanonok 1947. augusztus 30-án született Veszprémben, pappá Győrben szentelték 1971. június 17-én. Fonyódon és Balatonfüreden volt káplán, majd 1978-tól a veszprémi Szent László-, később a Regina Mundi-templomban látott el lelkipásztori feladatokat. A 80-as években vicerektorként működött a budapesti központi szemináriumban, 1986 és 1989 között a budapesti Egyetem-templom igazgatója volt. Keszthelyre, a Magyarok Nagyasszonya-templomba 1989-ben került, s ott szolgált plébánosként 2010-es nyugalomba vonulásáig.

Dr. Léber Mihálynak meghatározó szerepe volt a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola létrehozásában, melynek lelki igazgatója volt, és – mint a keszthely.hu portálon, a város korábbi kitüntetettjeinek méltatásai közt olvasható – munkássága során mindig nyitott volt a társadalmi kapcsolatokra, a civil szervezetek tevékenységében is aktívan részt vett, és segítő szándékkal közreműködött a Fő tér rekonstrukció előkészületi munkálataiban is.

Dr. Léber Mihályt hívek, családtagok és a térség papjai köszöntötték az évfordulón
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az aranymise főcelebránsa, dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspök szentbeszédében Jézust idézte: „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket!”, majd az egész életen át tartó papi hivatásról, küldetésről és szolgálatról beszélt.

– A pap feladata jó pásztorként ott állni, ahová Krisztus állította a püspök által – szögezte le a nyugalmazott püspök. – Aranymisés paptestvérünk ezt tette. Volt ebben az 50 évben sok lelki öröm, Isten gondoskodásának a megtapasztalása, de volt más felövezés is. Aranymisés paptestvérünk életében is jelen volt a szenvedés vállalása és a betegség megkötözése.

Dr. Pápai Lajos kiemelte: fontos, hogy az örömteli hit által megszólítsuk a fiatalokat, és vonzóvá tegyük számukra a papi hivatást és küldetést.

A szentbeszéd végén a korábbi győri püspök azt mondta: „Aranymisés testvérünket betegsége akadályozza már ugyan papi munkájában, de személyisége, jelenléte szavak nélkül is Krisztust hirdeti.”

A szentmisén Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi megyés püspök és a környék papsága koncelebrált. Az ünnepi liturgia végén Mihály atya aranymisés áldást adott a jelenlévőkre, a hívek pedig később a templomkertben köszöntötték szeretett papjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában