Frissen Zalából

2021.07.12. 09:00

Nívós kulturális programok a szakrális térben Magyarföldön

A nagyszerű programkínálat mellett a szakrális térnek is köszönhető sajátos hangulat adja a fő vonzerejét a magyarföldi Fatemplom fesztiválnak. Ezúttal mindkettő különösen erős volt, az egy évtizedes rendezvénysorozat történetének egyik legjobb összeállítása volt az idei, ugyanakkor a fesztivál intimitása is megmaradt.

Gyuricza Ferenc

A magyarföldi fesztivál nem tömegrendezvény, hanem egy emelkedettebb kulturális értéket közvetítő program, aminek lelki üzenete is van. Ezt szolgálja a helyszín, a színművész Rátóti Zoltán kezdeményezésére felépített fatemplom és közvetlen környezete, a festőien szép őrségi táj, de a fellépő művészek ars poeticája is.

A fatemplom létrehozásának ötletgazdája, a színművész Rátóti Zoltán
minden évben fellép a fesztiválon Fotó: Gyuricza Ferenc

Megzenésített versek, a Kárpát-medencei népi kultúrához, az egyedülállóan gazdag folklórkincshez visszavezethető, abban gyökeredző dallamok, vagy régizenei köntösbe csomagolt szakrális üzenetek gondoskodtak a résztvevők lelki feltöltődéséről. A szervezők szándéka éppen ez volt, olyan élményhez juttatni a fesztiválozókat, amit máshol nem kaphatnak meg.

 

– Nagyon jól érzem magam, leginkább azért, mert megúsztuk az esőt – mondta szombaton este, a Novák Péterrel kiegészült Etnofon koncertje után Gryllus Dániel, a Kaláka vezetője, a fesztivál igazgatója. – Az is boldogsággal tölt el, hogy minden program nagyon szépen sikerült, s hogy ilyen csodálatos helyszínen tölthetünk el három napot. Annak már kevésbé örülök, hogy ezúttal csak feleannyian voltunk, mint 2019-ben, de ezt betudjuk annak, hogy a hatályos szabályok szerint csak védettségi kártyával lehet látogatni a fesztivált, s az egészségügyi helyzet miatt vannak, akik félnek eljönni egy ilyen jellegű programra.

Gryllus Dániel azt is hozzátette még: ha ez a tendencia marad, akkor jövőre nagy valószínűséggel csak komoly jegyáremelés mellett tudják a fesztivált megszervezni. Ennek ellenére optimistán tekintenek a következő esztendő elé is.

Nem pusztán zenei esemény

A magyarföldi Fatemplom fesztivál nem pusztán zenei esemény. Szombaton Rátóti Zoltán és Bálint Márta közös, Csoóri Sándorra emlékező előadásával kezdődött a program, vasárnap pedig Nágel Kornél grafikusművész Pilinszky János előtt tisztelgő kiállítását nyitották meg a fatemplomban. A zárónap legfőbb programja hagyományosan egy ökumenikus istentisztelet, amit rendszeresen a résztvevők zenei szolgálatával tartanak meg. Az istentiszteletet követően idén a Püspökkenyér című televíziós műsor élő felvételének lehettek részesei a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában