Frissen Zalából

2021.07.24. 07:00

Másfél milliót spórolnak évente Egeraracsán

Mintegy 37 millió forintból korszerűsítették a település közösségi házát és faluházát. A beruházás elsősorban energetikai korszerűsítést jelentett.

Péter B. Árpád

A felújított épületeket Manninger Jenő és Dancs László avatta fel

Fotó: Péter B. Árpád

Egeraracsa 36,8 millió forintot nyert a top-pályázaton két fontos épületének megújításához. Mint Dancs László polgármester elmondta, többek között hőszigetelték a közösségi házat és a faluházat, kicserélték a nyílászárókat és napelemes rendszert is kiépítettek. Jelezte: mindezek eredményeként várhatóan évente 1,5 millió forint energiaköltséget takarít meg az önkormányzat.

A falu első embere kiemelte, Egeraracsa e beruházás nyomán nemcsak szebb, hanem környezettudatosabb település is lett, majd arról beszélt, hogy további fejlesztések is indulnak a községben. Nyertek például útfelújításra és játszótérfejlesztésre, illetve tervezik az oda vezető járda megépítését is.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő emlékeztetett: a Terület- és településfejlesztési operatív program megalkotásakor fontos cél volt, hogy a kisebb falvak, városok is forráshoz jussanak.

A felújított épületeket Manninger Jenő és Dancs László avatta fel
Fotó: Péter B. Árpád

Manninger Jenő az egeraracsai átadáson arról is szólt, két, a falu számára fontos épület vált korszerűbbé, energiahatékonyabbá, ami esztétikusabbá is tette a községet, és hozzájárul a településkép további javításához. Szerinte ez tovább ösztönzi a helybélieket, hogy csinosítsák, rendben tartsák lakóhelyüket.

A politikus hangsúlyozta, a települések fejlődését szolgálja a Magyar falu program is, Egeraracsán például járda és út épülhet ebből a forrásból, sőt készül az orvosi szolgálati lakás, amelybe helyben élő doktor költözhet be, javítva az egészségügyi ellátás minőségét. Bejelentette: nyert az MFP-ből a szomszédos Dióskál óvodája is, amelyet felújítanak, így az egeraracsai gyerekeket is jobb, korszerűbb környezet fogadja itt hamarosan.

– Számos további fontos program is érinti a térséget, így például a kerékpárút-építés, ami kiemelt megyei projekt – fűzte hozzá Manninger Jenő. – Ezzel az a célunk, hogy a kisebb településeket is bekapcsoljuk a turisztikai vérkeringésbe, ami további fejlődésüket szolgálja. Az aktívturisták így ugyanis felfedezhetik azokat a falvakat, amik eddig nem voltak szem előtt a Kis-Balaton térségében.

A Zalaszabart, Esztergály­horvátit Egeraracsán át Zala­szentmártonnal összekötő szakasznak jövő év végére kell elkészülnie, tette hozzá a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában