Frissen Zalából

2021.07.22. 09:39

Külföldi nyaralásra készül? – Így juthat hozzá a kétnyelvű uniós Covid-igazolásához – videók

Az angol–magyar kétnyelvű uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, vagyis az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ez a legegyszerűbb módja az igazolás beszerzésének.

vaol.hu

Töltse le digitálisan! (EESZT mobilapplikáció)

A kormanyhivatal.hu tájékoztatása szerint az igazolást legegyszerűbb elektronikus változatban letölteni. Arra kérik az Európai Unión belül utazni szándékozókat, hogy lehetőleg ezt a módszert válasszák, így elkerülhetik a személyes ügyintézést. Az EU kompatibilis elektronikus igazolás július 1-jétől a Magyarországon már május eleje óta működő mobilapplikáción keresztül is letölthető. Az ingyenesen elérhető mobilalkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház). Az alkalmazások angol és magyar nyelven egyaránt használhatóak, az első belépéshez ügyfélkapus azonosítás szükséges. A korábban már letöltött alkalmazások automatikusan frissülnek a mobiltelefonokon. A QR-kód ellenőrző Covid Control alkalmazások szintén elérhetőek mindkét alkalmazásáruházban.

Nyomtassa ki magának otthon!

Ugyancsak egyszerű módszer, ha az utazó az igazolást saját maga kinyomtatja. Az igazolást TAJ azonosítóval rendelkezők az EESZT Lakossági Portálján keresztül ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve is letölthetik és kinyomtathatják.

Kormányablakokban és a háziorvosnál is beszerezhető

Emellett az igazolást papíralapon a kormányablakokban, valamint a háziorvosoknál lehet díjmentesen igényelni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kormányablakokban akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni. Az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A kormányablakoknál az uniós digitális COVID oltási, teszt- és felgyógyulási igazolás igénylésre van lehetőség, melyek az igénylést követően PDF formátumban letölthetők és nyomtathatók. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélküli érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

Mindenképpen tájékozódjon a célország beutazási szabályairól!

Abban az esetben, ha valakinek nincsen utazási szándéka uniós országba, akkor egyáltalán nem szükséges beszereznie a fent említett igazolást. Az utazni vágyóknak azt javasoljuk, hogy az igazolás ellenére az utazás előtt mindenképpen a tájékozódjanak a célország által megszabott aktuális beutazási feltételekről. A tagállamok ugyanis saját hatáskörben speciális beutazási szabályokat határozhatnak meg és nemzeti hatáskörben döntik el azt is, hogy mely vakcinát fogadják el. A célországban érvényben lévő esetleges speciális beutazási szabályokról a www.konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon megtalálnak minden információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában