Frissen Zalából

2021.07.31. 19:30

Kerek Perec Nap Gáborjánházán

A Hetésben és az Őrségben is tradicionális hőkön sült perec készítésének módját sajátíthatták el az érdeklődők szombaton a Kerek Perec Napon.

Korosa Titanilla

A faluháznál reggeltől várták a látogatókat az egész napos programra, melyen választ kaphattak a gasztronómiai bemutatóra érkezők arra, hogy mitől jó egy perec. A kelt tészta sütésében már nagy jártasságot szerzett helyi asszonyoktól megtudtuk, hogy a hőkön sült perec kenyértésztához hasonló alapból készül, élesztő, liszt, só és margarin kerül bele, illetve 3 kilogramm liszt, ez számít egy adagnak, amiből 24 darab perecet formáznak és sütnek ki háromnegyed óra kelesztés után 10 perc alatt a kemencében. A rendezvényen közel 150 perecet sütöttek.

A kerek perecet két ágból fonják össze, a forma kialakításának különböző technikái vannak, van aki az asztalon és van aki a levegőben sodorja össze a két tésztafonalat, most mindkettőt bemutatták. A formára igazított perecek aztán a faluháznál lévő hagyományos kemencébe kerültek. Ennek jellegzetessége, hogy égetett téglából rakták ki, ezért nevezik hőkön sültnek a benne elkészült perecet.

Fotó: Korosa Titanilla

-A Mesés Hetés Zöldút kapcsolódik a Tájházak útja, határon átnyúló programhoz, mely keretében tartjuk a Kerek Perec Napot – mondta Bedő Andrea a szervezők részéről. – A programban szállodákkal együtt turisztikai termékeket alakítunk ki, melyek kiegészítő bevételt hozhatnak a helyieknek. Hasonlóan szerveztük meg ezt a programot, mint a hónap elején Zalaszombatfán a Fumu Fesztivált. Gáborjánházán a kerek perec készítésének van nagy hagyománya, ezt igyekszünk minél szélesebb körben megmutatni a látogatóknak, akik most a perecsütést is kipróbálhatták.

A rendezvényen Vigh László miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője és Pantó László, Gáborjánháza polgármestere is köszöntötte a vendégeket. Vigh László arról beszélt, hogy régen a parasztember faluhelyen ezermester volt, értett a földműveléshez, az állatok gondozásához és még az építkezéshez is, az asszonyok pedig a sütés, főzés, befőzés, tartósítás tudományát adták át a lányoknak. Erre szép példa ez a rendezvény, hiszen itt idősebbek és fiatalok közösen készítették a kerek perecet, a fiatalok eltanulták már ennek módját, hogy ez az érték ne vesszen el és most szélesebb körben is megmutatják ezt a tudást. A politikus hozzátette, hogy a határ menti térség fejlődését évtizedekre megakasztotta a Vasfüggöny, de ami korábban hátrány volt, azt előnyükre fordítják a hetési falvak, kihasználják a csend, a nyugalom, a természeti és építészeti értékek nyújtotta lehetőségeket.

A perec mellett másik finomságot, mézeskalácsot is kóstolhattak a látogatók, hiszen újdonságként a hetési mintával díszített mézeslakács debütált helyi termékként a rendezvényén. A édességet a kerkakutasi Őr Ildikó mézeskalács készítő mutatta be.

Galéria:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában