tárgyalásmentes időszak

2021.07.08. 13:00

Jövő pénteken ítélkezési szünet kezdődik a bíróságokon

A bíróságok életében a nyári tárgyalásmentes időszak már a 90-es évek vége óta ismert, de jogi kategóriaként csak 2008-ban jelent meg.

zaol.hu

Az ítélkezési szünet alatt a bíróságok a soron kívüli vagy más rövid határidőhöz kötött ügyek kivételével nem tárgyalnak. A polgári peres ügyekben bizonyos kivételekkel a polgári perrendtartás értelmében a határidőkbe a július 15-től augusztus 20-ig terjedő időszak nem számít bele.

Büntetőügyekben a bíróságok ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti. A tárgyalásmentes időszak alatt az egerszegi, a kanizsai és a keszthelyi járásbíróságon továbbra is lesz ügyfélsegítő nap, de a lenti járásbíróság félfogadását Zalaegerszegen látják el.

A bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak, a zalaegerszegi bíróságok esetében az ügyfélszolgálati iroda működik majd, s folyamatosan dolgozik a cégbíróság is. Az ítélkezési szünet alatt megszakítás nélkül működik a bírósági közvetítés is.

A peres eljárásnál lényegesen gyorsabb és rugalmasabb, semleges harmadik személy részvételével zajló közvetítői eljárással a felek kölcsönösen kedvező megállapodásra juthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában