Frissen Zalából

2021.07.05. 07:00

Idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a családi portaprogram iránt

Idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a szociális földprogram, új nevén családi portaprogram iránt a határ menti városban.

Horváth-Balogh Attila

Farkas Szilárd, Mikóné Farkas Ildikó és Bedő Ferencné, aki a kedvünkért egy termetes baromfit is megfogott Fotó: Horváth-Balogh

Mint azt Mikóné Farkas Ildikó alpolgármester, a program koordinátora elmondta: az önkormányzat immár hetedik éve vesz részt a Belügyminisztérium megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által lebonyolított, önellátást ösztönző akcióban.

- Idén is pályáztunk, és közel 1,4 millió forint támogatásban részesítették önkormányzatunkat – hallottuk az alpolgármestertől. – Harminc családot vontunk be a projektbe, de meg kell jegyeznem, hogy az elmúlt hét évben ekkora érdeklődést még nem tapasztaltunk a lakosság részéről, mint most, 75 család jelentkezett.

A kiválasztás szempontjait az önkormányzati rendeletben határoztuk meg, alapfeltétel volt, hogy az állattenyésztéshez, növénytermesztéshez szükséges feltételek biztosítva legyenek a családoknál. Előnyt élveztek a hátrányos helyzetűek, például a közfoglalkoztatottak, a foglalkoztatáshelyettesítő támogatásban részesülők, a gyermeket nevelő, megváltozott munkaképességű családok.

Új elem volt a pályázatban, hogy a támogatásban részesülőknek két alkalommal önkéntes munkát kell végezniük. Újdonság az is, hogy míg korábban a szociális földprogram a kisállattartásra korlátozódott, addig most a kiíró komplex rendszerben gondolkodott.

Farkas Szilárd, Mikóné Farkas Ildikó és Bedő Ferencné, aki a kedvünkért egy termetes baromfit is megfogott Fotó: Horváth-Balogh Attila

 

Része volt a pályázatnak előkert vagy virágoskert megvalósítása, gyümölcsöskert kialakítása, vagy legalábbis az alapjainak a lerakása, gazdasági épület felújítása. A támogatásból a harminc család családonként két kilogramm bioburgonya-vetőgumót, két gyümölcsfát (egy kajszibarackot és egy almafát), 32 előnevelt csirkét, 32 kilogramm csirketápot kapott, ami családonként 35 ezer forintnyi támogatást jelent.

A projekt sikeres végrehajtásához az önkormányzat két főt biztosít: egy mentort, akinek a feladata a családokkal való, illetve a családok közti kapcsolattartás, közösségi akciók szervezése; valamint egy agrárvégzettségű szakmai segítőt.

A projekt egyik résztvevője, Bedő Ferencné már vágott is a csirkékből. – Bő két hónap alatt 2 kiló 10 dekásra híztak fel a csirkék, a krumplit is szedhetjük lassan, sokat jelent ez nekünk – mondta az asszony. Farkas Szilárd polgármester zárásként hozzátette: a családi portaprogram azért fontos az önkormányzatnak, mert bár Letenye város, vannak falusias jellegű részei, melyek alkalmasak a háztáji gazdálkodásra.

Ennek okán szeretnék a családokat az egyre inkább felértékelődő önellátásra ösztönözni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában