Frissen Zalából

2021.07.17. 07:00

Hidat terveznek Murakeresztúr és Kotor között

Készül a Murakeresztúr és a horvátországi Kotor közötti közúti híd tanulmányterve, amely a Mura két oldalán élők gazdasági és személyes kapcsolatait is erősítheti.

Péter B. Árpád

Palkovics László a konferencián azt mondta: A folyók nem elválasztanak, hanem összekötnek, ezt bizonyítja a mostani projekt is Fotó: PBÁ

A tervezett beruházásról Kotorban tartott konferencián Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lapunknak azt mondta: fontos, hogy az autópálya-kapcsolatok mellett a határ mentén élők gyorsabban megközelíthessék egymást, jelenleg ugyanis például a szomszédos Murakeresztúrról Kotorba eljutni csak 50 kilométeres kerülővel lehet. Palkovics László hangsúlyozta, a tervezett híd megkönnyítheti a térségben élők iskolába, munkába járását, és azért is fontos, mert a két ország gazdáinak a határ túloldalán is vannak birtokaik, amelyek ezáltal jóval egyszerűbben elérhetők lesznek. A tárcavezető elmondta, mivel fontos fejlesztésről van szó, a két ország akár saját, nemzeti forrásból is megépítheti a hidat, illetve a csatlakozó utakat, ha az nem illeszthető valamelyik uniós programba.

Preksen László, a Mura Régió ETT társelnöke, Semjénháza polgármestere emlékeztetett, hogy 2005-ben már készült tervdokumentáció, de végül nem kezdődött meg a kivitelezés. Felidézte, hogy az 1947-ben életbe lépett határzár szétválasztotta a Mura két partján élő magyarokat és horvátokat, és bár a vasúti összeköttetés folyamatos volt a két ország között, a helyiek közlekedését, kapcsolatait szolgáló közúti híd már régi álom, amely azzal kapott új erőre, hogy a Mura Régió és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közös, a híd tervezésére benyújtott pályázata 2019-ben zöld utat kapott.

Palkovics László a konferencián azt mondta: A folyók nem elválasztanak, hanem összekötnek, ezt bizonyítja a mostani projekt is Fotó: PBÁ

Cseresnyés Péter államtitkár, Dél-Zala országgyűlési képviselője lapunknak kiemelte: Murakeresztúr és Kotor között légvonalban 3-4 kilométer a távolság, közúton azonban egy órát kell autózni. A közvetlen összeköttetés hiánya gátja volt a térség fejlődésének, és ha a híd elkészül, új szintre léphet a határ két oldalán lévő vállalkozások együttműködése is, tette hozzá. A konferencián a NIF Zrt. és a tervező RODEN Mérnöki Iroda Kft., továbbá a Horvát Utak Társaság vezetői részletesen bemutatták az eddigi munkát, a híd megépítésének fontosságáról pedig mások mellett, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Pál Attila is beszélt.

Magyar József Zoltán, a külügyminisztérium helyettes államtitkára azt hangsúlyozta: az átkelő közvetlen összeköttetést teremtene az EuroVelo 13 nemzetközi kerékpáros útvonal horvátországi szakaszához is. Ezzel összefüggően várhatóan 2022 végéig elkészül a Molnári-Murakeresztúr -Őrtilos kerékpárút is. A hídprojekt tervezését 2022. december 28-ig kell befejezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában