Frissen Zalából

2021.07.07. 17:30

Hamarosan Göcseji Aratónapok

A térség és a település népművészeti értékeit és hagyományait kívánja a fókuszba állítani az idén a Göcseji Aratónapok programja, ezért azt megváltozott koncepcióval szervezi meg az önkormányzat.

Gyuricza Ferenc

Egy korábbi aratóverseny Fotó: ZH Archívum

Ezt Németh József, a település polgármestere mondta tegnapi sajtótájékoztatóján. Kiemelte: a július 9-én kezdődő, háromnapos programot 32. alkalommal rendezik meg, s már tavaly szerették volna a koncepcióváltást megvalósítani, ám akkor a pandémiás szabályozás miatt elmaradt a rendezvény.

Egy korábbi aratóverseny Fotó: ZH Archívum

Emlékeztetett arra is, hogy a Göcseji Aratónapok ezúttal is a Dombérozó nyitányául szolgál, 10-én, szombaton délelőtt 9 órakor tartják az ünnepélyes megnyitót Vigh László országgyűlési képviselővel, azt követi a kézi kaszás aratás és az aratási ételek kóstolással egybekötött bemutatója. A polgármester szólt arról, hogy péntekre templomi koncerttel is készülnek.

- Az aratónapok új kialakításánál két fontos szándék motivált bennünket. Egyrészt szeretnénk megmutatni kifelé mindazon értékeket, amelyekkel a településünk rendelkezik, s ezzel párhuzamosan a helyiekben is szeretnénk tudatosítani, hogy milyen kincseink vannak – folytatta Szalay Cecília, Nova kulturális programjaiért felelős önkormányzati képviselő.

- Szeretnénk a helyi lakosokban feléleszteni az identitástudatot, megmutatni, milyen múltja van Novának, hol élünk, milyen néprajzi és népművészeti örökséggel rendelkezünk. Mi azt szeretnénk, ha nemcsak tisztában lennének ezzel a novaiak, de büszkék is lennének rá.

Szalay Cecília úgy fogalmazott: a múltat nem ápolni, hanem megélni kell. Az aratónapokat a maga programjaival ennek a célnak kívánják alárendelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában