Frissen Zalából

2021.07.06. 07:00

Felújították az erdei lakot Homokkomáromban

A Téry Ödön nemzeti turistaház- fejlesztési program keretében 25,4 millió forintból újították fel a település külterületén található zsigárdi erdei lakot. Az ünnepélyes avatást tegnap tartották.

Benedek Bálint

Kovács Ferenc, Bene Csaba, Révész Máriusz, Cseresnyés Péter és Rosta Gyula közösen vágta át a nemzeti színű szalagot Zsigárdon Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen, melyen részt vett Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Kovács Ferenc agrárminisztériumi főosztályvezető, elhangzott: a Téry-program célja, hogy hazánkban fenntartható, közösséget szolgáló szálláshely- fejlesztések legyenek.

Kovács Ferenc, Bene Csaba, Révész Máriusz, Cseresnyés Péter és Rosta Gyula közösen vágta át a nemzeti színű szalagot Zsigárdon Fotó: Szakony Attila

Az ünnepség résztvevőit, köztük Bene Csabát, a megyei közgyűlés alelnökét Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntötte, majd Steyer Edina, az állami erdőgazdaság munkatársa olvasta fel dr. Baráth László nyugalmazott erdőmérnök helytörténeti írását.

Rosta Gyula a zsigárdi erdei lakról elmondta: évek óta bejáratott, kedvelt turistaház, ezért merült fel az igény a korszerűsítésére. Ennek érdekében pályáztak az épület részleges átépítésére, komfortossá tételére, valamint fenntartható módon történő üzemeltetésére.

– Az erdei lak felújításával az volt a célunk, hogy fenntartható módon meghosszabbítsuk a turisztikai időszakot azáltal, hogy megújuló energia segítségével biztosítjuk az épület fűtését, állandó hőmérsékleten tartását, amelyet elősegít a ház szigetelése és a nyílászárók cseréje is – folytatta Rosta Gyula. – A felújítás a gépészeti rendszer energetikai korszerűsítését, a külső-belső felületek korszerűsítését foglalta magában. Hőszivattyúról működtetett radiátoros központi fűtésrendszert építettek ki, az épület kisebb belső átépítésével 12-re nőtt a férőhelyek száma.

 

A fejlesztésekkel nem állnak meg, hiszen terveik között szerepel a lak mellett elhaladó út portalanítása, kerékpározhatóvá tétele is. Ugyancsak a program segítségével közel 13,6 millió forintból a Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola és a Csömödéri Turistaszálló napelemrendszerének telepítése is megvalósult.

Az eseményen Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályvezetője köszöntőjében kiemelte: az elmúlt tíz évben több mint 20 milliárd forintért ezer közjóléti helyszínen történtek fejlesztések. A kirándulókat megbecsülik, az aktív feltöltődés biztosítottá vált.

Ezt követően Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos lépett a mikrofonhoz, aki leszögezte: az aktív turizmus terén nagyot léptek előre. Az elmúlt három évben közel száz turista- és kulcsosház felújításához adtak támogatást. Ezek az épületek a mai kor igényeinek maximálisan megfelelnek. A családok, a gyerekek olyan élményekkel gazdagodhatnak, melyek egész életüket végigkísérik.

– Amikor egy ilyen turistaház-fejlesztés megtörténik, akkor annak a lehetőségét biztosítjuk, hogy többnapos programokon vegyenek részt a kikapcsolódni vágyók – fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár. – Például Zsigárdtól néhány kilométer Zalakaros vagy a Mura folyó, ahol a vízi turizmus is megjelent. Ez a vidék a turisztika segítségével egy újabb gazdasági fellendülést tudhat magáénak, melyre sok kistelepülésnek óriási szüksége van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában