Frissen Zalából

2021.07.31. 11:00

Építőtábor indult a Kis-Balatonnál

Ismét építőtábort rendeznek a Kis-Balatonnál, ahová két turnusban érkeznek középiskolás diákok. Most 27- en dolgoznak a Kányavári- szigeten, majd a jövő hét elején a kápolnapusztai bivalyrezervátumban.

Péter B. Árpád

Valánszki Alina, Tóth Szimonetta, Péter Csenge és Szabó-Ruzsinszky Panna gereblyézés közben a Kányavári-szigetnél Fotó: Péter B. Árpád

Mint az a helyszínen tartott tájékoztatón elhangzott, van olyan fiatal, aki szüleivel Angliában él, ám a család úgy időzítette a nyári szabadságát, hogy gyermekük részt vehessen a már negyedik alkalommal megrendezett táborban, ahová az ország minden részéről érkeztek fiatalok, a legtöbben Budapestről.

Valánszki Alina, Tóth Szimonetta, Péter Csenge és Szabó-Ruzsinszky Panna gereblyézés közben a Kányavári-szigetnél Fotó: Péter B. Árpád

Valánszki Alina, Tóth Szimonetta, Péter Csenge és Szabó-Ruzsinszky Panna gereblyézés közben azt mondta kérdésünkre: nagyon jól érzik magukat, és élvezik a munkát. Elárulták, délelőttönként például tereprendezéssel, szemétgyűjtéssel foglalatoskodnak, amelyért a délutáni programok „kárpótolják” őket, ráadásul a Kis-Balaton térsége lenyűgöző élmény nyújt.

Busa Tamás, Láng István, Puskás Zoltán és Kovács Tamás a sajtótájékoztatón
Fotó: Péter B. Árpád

A Kis-Balaton építőtábort a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány szervezi az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttműködésével. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte, a vízügy és a természetvédelem szorosan kapcsolódik, s ebben a táborban mindkét szakterület megismerhető.

Láng István országos vízügyi főigazgató arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy itt az alapoktól megismerhetik a fiatalok a vízügyes munkát, például azt, hogy miért kell egy csatornát kitisztítani, s reményét fejezte ki, hogy lesznek, akik a tábori élmények hatására kapnak kedvet ehhez a szakterülethez.

Puskás Zoltán, a Balaton- felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója azt mondta, a természetvédelem és az ökoturisztika mellett fontos feladatuk a környezeti nevelés, amelynek egyik eszköze lehet a Kis-Balaton építőtábor, ahol a fiatalok közül bárki Tutajos, Bütyök, az oktatókból pedig Matula bácsi lehet. Szerinte a résztvevőket egy kicsit „beoltják a természetvédelemmel ”. Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese felelevenítette: az elmúlt években a táborozók például bedolgoztak 60 köbméternyi zúzott követ a töltések javítása során, emellett vízügyi műtárgyakat, épületeket festettek, kültéri bútorokat újítottak fel, kilátót tettek rendbe.

Kovács Tamás, a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke leszögezte, a civil szervezet alapító okiratában szereplő céloknak – például annak, hogy támogassa az oktatást, a nevelést, az ismeretterjesztést és az egészséges életmódot, illetve az emberi kapcsolatok kialakítását – tökéletesen megfelel ez a tábor, amelyben egy idő után minden második fiatal már visszatérő vendégként érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában