Frissen Zalából

2021.07.26. 11:30

Autókat és motorokat szenteltek megyeszerte

Szent Kristóf ünnepén megyeszerte számos helyszínen megáldották a járműveket, Isten oltalmát kérve a közlekedőkre, az úton lévőkre.

Péter B. Árpád, Korosa Titanilla

A búcsúi szentmise után Berta Tibor tábori püspök megáldotta a kápolna elé felvonuló motorokat, majd a parkoló autókat is, mellette Szalontai István

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A kemendollári szőlőhegy tetején álló – Festetics Kristóf gróf által hálából építtetett – kápolnát Szent Kristóf tiszteletére szentelték; ott búcsúi ünnepi szentmisét mutatott be Berta Tibor tábori püspök, katonai ordinárius, Kiss László hévízi esperes-plébános és Szalontai István pókaszepetki plébános koncelebrálásával. A mise előtt a főpásztor megszentelte azt a „szentkristófos” miseruhát és stólát, amelyet a Zalai 76-os Motoros Egyesülettől adományként kapott az egyházközség.

Később, szentbeszédében a tábori püspök elmondta, Szent Kristóf élete arra vezet minket, hogy Krisztusra mutató életet éljünk. Ez persze nehéz, de ha teljesen átadjuk neki magunkat, az Úr azt bőséggel visszaadja.

A búcsúi szentmise után Berta Tibor tábori püspök megáldotta a kápolna elé felvonuló motorokat, majd a parkoló autókat is, mellette Szalontai István Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Példaként hozta: amikor Szent Kristóf közbenjárásáért esdeklünk az utazókra, a közlekedőkre, akkor azt kérjük az Úristentől, hogy békességben megérkezzünk úti célunkhoz; az ő segítségében reménykedünk. Ezért is fontos, hogy „Krisztusra rámutató emberek legyünk a mindennapjainkban: az utcán, a boltban, a munkahelyen és a családunk körében is”.

A búcsúi szentmise után – amelyen letette esküjét az egyházközség új képviselő-testülete – Berta Tibor egyesével megáldotta és meghintette szentelt vízzel a kápolna elé guruló motorokat, majd a szőlőhegyen parkoló autókat is.

A Magyar Autóklub szervezésében a nyugat-dunántúli régióban 12 helyen tartottak vasárnap autószentelést. Tornyiszentmiklóson is szép számban kérték Szent Kristófnak, az utazók védőszentjének áldását járművükre.

A kezdeményezést elindító Tüske József plébános, ahogy minden évben, úgy idén is arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy megfontoltan közlekedjenek, vigyázzanak maguk és mások testi épségére, és ha bajba jutott embert látnak, annak jó szívvel segítsenek.

Tüske József áldja meg Szabó Péter és Soós Adrienn autóját
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A plébános nyugalmazása miatt utolsó alkalommal osztott áldást a járművekre és az autósokra, ám a Magyar Autóklubbal nem szakítja meg a kapcsolatot, a jövőben Lentiben bekapcsolódik az autóklub közösségi életébe.

Kiss Ambrus, a Magyar Autóklub Nyugat-dunántúli Regionális Szervezetének elnöke az eseményen is elmondta, hogy miért fontos a Magyar Autóklub számára az autószentelés.

– Ez a program a közlekedésbiztonsági tevékenységünkhöz tartozik – magyarázta. – A szentelés során a hosszú könyörgésben van egy rész, melyben felhívják az autósok figyelmét a mérsékletes magatartásra, amivel más közlekedők épségét is óvják a sajátjuk mellett. Ez egy olyan üzenet, melyet az autóklub magáénak tekint.

Arról is szólt, hogy 2020-ban országosan csökkent a balesetek száma az előző évhez képest, szeretnék, ha ez a tendencia megmaradna. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a pandémia alatti visszafogott magatartás, ami a közlekedésre is jellemző volt, mára lazult, és egyre több olyan dolgot tapasztalnak az utakon, ami ezzel ellentétes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában