Frissen Zalából

2021.07.03. 12:00

A magyar hadtörténet legdicsőbb csatájára emlékeztek Zalacsében

A Trianon emlékparkban pénteken kopjafa- avatással emlékeztek a pozsonyi csata évfordulójára.

Gyuricza Ferenc

Paál István és Mikó-Baráth György, az Erdeifaluért Alapítvány elnöke a kopjafa leleplezése után

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az Erdeifaluért Alapítvány által szervezett rendezvényen, a Boa Endre letenyei népi iparművész által készített emlék­oszlopnál Paál István, a Rákóczi Szövetség zalai elnöke mondott beszédet. Ennek során úgy fogalmazott: a magyar hadtörténet legdicsőbb ütközete volt a pozsonyi csata, s a magyar történelem legdicsőbb időszaka kötődik hozzá.

Paál István és Mikó-Baráth György, az Erdeifaluért Alapítvány elnöke a kopjafa leleplezése után
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Emlékezzünk arra a negyvenezer hős harcosra, akik nagy része a honfoglaló harcok résztvevője is volt, s akik nemcsak besétáltak Vereckénél, de komoly harcokban győztek a bolgár Zalán, a bihari Mén-Marót, a morva Szvatopluk és mások ellen – idézte fel Paál István. – Emlékezzünk azokra a hős magyar harcosokra, akik a több mint százezres, egyes leírások szerint közel 200 ezres bajor–német vezetésű európai zsoldos sereget nemcsak legyőzték, hanem meg is semmisítették.

A szónok szerint a pozsonyi csatának köszönhetően Nyugat felől megszűnt a Kárpát-medencét addig folyamatosan fenyegető támadások veszélye, és egyben Magyarország Európa legerősebb államává is vált, amely hatalmas adó fizetésére kötelezte a német fejedelemségeket. A győzelemnek azonban ára is volt, hiszen Árpád fejedelem a csatában szerzett sebeibe halt bele, de fiai közül hárman ugyancsak holtan maradtak a harcmezőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában