Frissen Zalából

2021.07.12. 14:00

A kanizsai zeneiskola három növendéke arany oklevelet hozott a Zongoramesékről

Az I. Nemzetközi „Zongoramesék” Zongoraversenyen arany oklevéllel gazdagodott Galambos Flóra, Dervalics Bence, valamint Lőczi Aliz, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI első és harmadik osztályos zongora szakos növendékei.

Benedek Bálint

A nemzetközi verseny zsűrije nemcsak három aranyéremmel lepte meg a versenyzőket, hanem egy kiemelt arany díjjal is jutalmazta Galambos Flórát. A kimagasló eredmények alapján Kollonay Zoltán felkészítői tanári különdíjat kapott. A II. Országos „Kis” zeneszerző versenyen Galambos Flóra első, Dervalics Bence és Lőczi Aliz pedig második díjat nyert, s Kollonay Zoltán itt is elismerést kapott.

- A zongoraművészi és zeneszerzői koncerttevékenységem mellett fontosnak tartom a növendékek bevezetését a zeneművészet rejtelmeibe – mondta Kollonay Zoltán. – A hivatás csodája, amikor ilyen kitűnő eredményeket érhetek el a fiatalokkal. A gyermekeket tisztelem, úgy viszonyulok hozzájuk, mint ahogy elvárnám azt másoktól felém. Ők hárman vagány, „nagy dumás”, szeretni való tündéri egyéniségek. Kihívásnak és egyben felelősségnek tartom a gyermekekkel való közös munkát, tehetségük gondozását. Egyéni elképzeléseiket, gondolati szabadságukat előtérbe helyezve tanítom őket a zene törvényszerűségeire. Arra a technikára, amikor a munka helyett játékos formában képesek tanulni, és a tanultakat egyedül is képesek alkalmazni. Öröm velük a közösen töltött idő, egy zenemű beleélt előadása után pedig a szemükben látni a kivételes csillogást, különösen jó érzés. Nagy büszkeséggel tölt el a fejlődésük, a sikerük.

Kollonay Zoltán tehetséges növendékei társaságában, balról: Dervalics Bence, Galambos Flóra és Lőczi Aliz Fotó: ZH

- Mindig arra vágytam, hogy megtanuljak zongorázni, hogy másnak is megmutathassam, tudok valami érdekeset – mesélte Galambos Flóra. – A zongorázás olyan, mintha elmondanám a gondolataimat. Vicces, jókedvű a tanárom, és ha valamit rosszul csinálok, segít megérteni, és megmutatja, hogyan kellene eljátszanom. Csak akkor lehet jó eredményt elérni, ha sokat gyakorolunk. A zongora nekem azért fontos, mert a szívemet kitárhatom általa.

Dervalics Bence számára is sokat jelent a zene. Elmondta: szabadságot érez, amikor a zongorához ül. Szerinte a zenét megmagyarázni nem lehet, hallgatni kell, valaki érti, valaki nem. – A zenéből régi emlékeket érzek, meséket, történeteket. Egyszer anyukám elvitt Zágrábba egy zongorakoncertre, ahol egy híres zongorista játszott, elhatároztam, hogy olyan szeretnék lenni.

- Azért zongorázok, mert úgy érzem, erre születtem – hallottuk Lőczi Aliztól. – Szeretném, ha másnak is tetszene a muzsika, amit játszom, jó lenne, ha minél többen zenélnének. Amikor leülök a zongora elé, és elkezdek játszani, örömmel tölt el, hogy egyre jobban megy, ebben nagy szerepe van a felkészítőnknek, aki mindannyiunkra ugyanúgy figyel, és sokat segít. Mindig elérjük a célunkat, vele sohasem adjuk fel.

Ezek is érdekelhetik