Frissen Zalából

2021.07.29. 10:08

A héten biológiai, jövő héten kémiai földi szúnyoggyérítések lesznek a Balatonnál

Szerdán földi biológiai szúnyoggyérítést végeztek kisebb délkelet-balatoni, partközeli területeken, majd jövő héten a mocsári szúnyog megjelenése miatt mintegy 12 ezer hektáron kezdenek földi kémiai beavatkozást az üdülőrégióban – tájékoztatta a Balatoni Szövetség (BSZ) által megbízott szakértői csoport vezetője az MTI-t.

MTI

Forrás: Shutterstock

Sáringer-Kenyeres Tamás azt mondta: idén igen eredményesnek mondható az önkormányzatokat tömörítő BSZ által megkezdett, majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által kiegészített balatoni szúnyoggyérítés. A korábbi évekhez képest elenyésző a panasz, ami az időben megkezdett, jól ütemezett biológiai védekezéseknek köszönhető – tette hozzá.

Bár nincs sok szúnyog a Balatonnál, a mocsári szúnyog megjelenése miatt az OKF földi kémiai beavatkozást rendelt el több mint 12 ezer hektáron az üdülőrégióban, ezt a jövő héten tervezik végrehajtani – közölte.

Sáringer-Kenyeres Tamás kiemelte, a BSZ által elő- és utószezonban koordinált és finanszírozott helyi, valamint az OKF által koordinált, állami finanszírozású nyári szúnyoggyérítés jól és összehangoltan működik.

A szakember elmondta, hogy az új uniós elvárásoknak megfelelve a földi beavatkozásoké a jövő, légi kémiai szúnyoggyérítésre csak eseti engedéllyel kerülhet sor, amire idén még nem volt példa a Balatonnál, de légi biológiai beavatkozás már történt, még tavasszal. Azóta két légi és egy földi biológiai, valamint két földi kémiai gyérítés történt az üdülőrégióban az összegzése szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában