Frissen Zalából

2021.07.16. 14:00

Dobronhegyen és Hagyárosböröndön folytatódott a Göcseji Dombérozó

A göcseji néphagyományok fókuszba állítását tűzte ki célul évekkel ezelőtt a Sümegi házaspár. Kezdeményezésükre az elmúlt hét vasárnapján néptáncos, míg szerda este nótázós programot tartottak Dobronhegyen.

Gyuricza Ferenc

Kovács Attila kisszigeti harmonikás (jobbra) nótáztatja az V. Göcseji Dombérozó szerda esti programjának résztvevőit Balázsfa-Öreghegyen. A Sümegi Pincénél megtartott népdal- és nótaest nyitányaként a babosdöbrétei népdalkör adott még műsort, ennek során néhány pajzán történetet is elmeséltek az asszonyok. Fotó: Gyuricza Ferenc

Mindkét eseményt az V. Göcseji Dombérozó részeként szervezték meg. A néptáncos esten a Szélrózsa Tánckör, a Penderülj Táncműhely és a zalaszentgyörgyi néptáncegyüttes lépett fel, szerda este pedig a babosdöbrétei népdalkör alapozta meg a hangulatot.

- Ezeknek a programoknak az a célja, hogy megtartsuk a még élő néphagyományainkat, felélesszük azokat, felhívjuk rá a figyelmet – mondta Sümeginé Horváth Anita. – A férjemmel együtt mi magunk is éltetjük a néphagyományokat, hiszen mindketten göcseji paraszti családból származunk, így ezt hoztuk magunkkal családi örökségként, s ezt adjuk tovább a gyermekeinknek. A népdal, a népzene és néptánc folyamatosan visszatérő élmény az életünkben.

A dobronhegyi nótaesthez a hangulatot a babosdöbrétei népdalkör alapozta meg Fotó: Gyuricza Ferenc

A Sümegi házaspár kezdetek óta aktív részese a Dombérozó rendezvényeinek. Estjeiket saját családi indíttatásból kezdték szervezni, s mára eljutottak oda, hogy azok a programsorozat leglátogatottabb eseményei közé tartoznak. Sümeginé Horváth Anita szerint ez főleg annak köszönhető, hogy hasonló gondolkodású, azonos értékrenddel bíró emberek gyűlnek össze Balázsfa- Öreghegyen.

Kovács Attila kisszigeti harmonikás (jobbra) nótáztatja az V. Göcseji Dombérozó szerda esti programjának résztvevőit Balázsfa-Öreghegyen. A Sümegi Pincénél megtartott népdal- és nótaest nyitányaként a babosdöbrétei népdalkör adott még műsort, ennek során néhány pajzán történetet is elmeséltek az asszonyok. Fotó: Gyuricza Ferenc

Hagyárosbörönd többek között egy tetszőleges időpontban teljesíthető, körülbelül hat kilométeres családi kalandtúrával csatlakozott a Dombérozó programjaihoz. A település polgármestere, Varga Katalin úgy fogalmazott: a kirándulás célja, hogy a családok bejárhassanak egy göcseji tájra jellemző vidéket, olyan távolságot megtéve, amit gyermekek is könnyedén teljesíthetnek.

- Mindezeken túl fontosnak tartjuk a göcseji értékek, ezen belül a nagy hagyományokkal rendelkező méhészet népszerűsítését is – magyarázta Varga Katalin. – A túra során így a felnőttek méhek, mézek témakörben összeállított rejtvényeket oldhatnak meg, míg a gyerekek méhekhez kapcsolódó, játékos feladatokkal tehetik próbára tudásukat.

A túra a település sportöltözőjétől indul, ahol a táv teljesítéséhez szükséges túrakártyacsomagok is megtalálhatóak. Varga Katalin arra figyelmeztet, hogy a kártyacsomag nélkül senki ne vágjon neki a hat kilométeres távnak, mert az útvonal nincs kijelölve, leírását a túrakártyák tartalmazzák.

A hagyárosböröndi családi kalandtúrát Salamon Fanni és Budai Balázs is teljesítette Fotó: Császár Alma

- A kártyákon szerepelnek az adott állomáshelyen megoldandó feladatok, illetve a megoldást segítő információk is, melyek rávezetik a túrázókat a helyes válaszra – folytatta a polgármester. – A helyes megoldást szintén a kártyán tudják a túrázók ellenőrizni. Az egyes állomások feladatainak teljesítése után a következő állomáshelyre vezető utat a „Merre tovább?” kérdés alatt szereplő részletes útleírás adja meg. A túrázók már több napja élnek a programlehetőséggel. Az eddigi résztvevők minden feladatot, rejtvényt ötletesnek találtak, a felnőttek is szívesen oldották meg a gyermekeknek szánt feladatokat. Az egyik kedvenc feladvány az egyik állomáshely közelében eldugott, különböző virágfotók keresése volt.

A családi kalandtúra hét állomáspontot érint. Minden állomáshelyen akad feladat a család idősebb és fiatalabb tagjainak is. Az állomásokon pihenni is lehet, így a résztvevők akár erőt is gyűjthetnek a következő állomásig. Varga Katalin szerint ennek köszönhetően akár még kánikulában is könnyedén teljesíthető a túra, amelyre az V. Göcseji Dombérozó minden egyes napján, akár még vasárnap is várják a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában