Frissen Zalából

2021.07.15. 15:17

823 millió forintból újulnak meg templomok Zala megyében

Zala megyében 823 millió forintból 54 településen 58 templom újulhat meg a templomfelújítási program keretében – közölte csütörtökön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Kisboldogaszszony- templom előtt tartott sajtótájékoztatón.

Pásztor András

Soltész Miklós a bejelentést követően azt mondta: üzenetértékű, hogy miközben Nyugat- Európában templomokat rombolnak le, alakítanak át mecsetté, addig Magyarországon templomfelújítások zajlanak. Hozzátette: olyan ideológiák nyertek teret szerte Európában, amelyek ellentétesek a keresztény parancsolatokkal, sőt azokat a gyökereket próbálják elszaggatni, amelyek Európát évszázadokon át megtartották. Soltész Miklós példaként említette az unió által indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, hogy támogatásokat akarnak elvenni az országtól azért, mert a pedofilellenes törvény keretében a kormány szeretné megvédeni a gyermekeket. Elhangzott: a magyar templomfelújítási program végrehajtására a kormány 26 milliárdos keretet hagyott jóvá, amelyből Magyarországon 1400, a Kárpát-medence magyarlakta területein pedig 400 templom és imaház megújítását támogatják. A sajtótájékoztató helyszínéül választott homokkomáromi templom és kegyhely ezúttal 15 millió forintot kapott, de Soltész Miklós államtitkár ígéretet tett arra, hogy szem előtt tartja a zarándokhely átfogó megújítására vonatkozó törekvéseket.

 

Manninger Jenő (Fidesz) zalai országgyűlési képviselő a tájékoztatón azt emelte ki: az általa képviselt választókerület zömmel kistelepülésekből, falvakból áll, amelyek jelentős része a Magyar falu programból is kapott támogatást.

Cseresnyés Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, államtitkár úgy fogalmazott: a templomfelújítások nemcsak a hitélet színtereit újítják meg, de jelentősen növelik egy-egy település turisztikai vonzerejét is.

Végezetül Arányi Zoltán atya a plébánostársak nevében is megköszönte a kormányzati támogatást, s hozzátette: reméli, hogy a program folytatódik, s a mostani támogatásból induló rekonstrukciók biztatást adhatnak olyan településeknek, plébánosoknak, akik egyelőre nem pályáztak.

Ezek is érdekelhetik