Frissen Zalából

2021.06.24. 10:00

Zircen folytatódott az Alkotóházi jó gyakorlatok – Egymástól tanulva című konferenciasorozat

Az Alkotóházi jó gyakorlatok – Egymástól tanulva című konferenciasorozat június 18–20. között Zircen folytatódott. A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete előadásokkal tarkított szakmai fórumán az évenkénti közgyűlést is megtartották.

Mozsár Eszter

Prokné Tirner Gyöngyi Fotó: ZH

Fotó: © Katona Tibor

A kézművesműhelyek képviselői tavaly februárban Gébárton találkoztak utoljára a felújított regionális komplexum megtekintésekor. A tízéves, Zalaegerszegen alapított országos egyesület célja, hogy minél több, a népi mesterségeket őrző magánszemély, műhely, közösség kerüljön fel a hálózati térképére. Jelenleg 56-an csatlakoztak az egyesülethez, a zirci konferencián a tagság kétharmada vett részt.

Prokné Tirner Gyöngyi Fotó: ZH

– Ötvennél jóval több alkotóház létezik az országban, jó lenne, ha egyre többen lennénk, amúgy folyamatosan bővül csapatunk – tájékoztatta lapunkat Prokné Tirner Gyöngyi egyesületi elnök. – Szeretnénk, ha a magyarság tárgyi kultúráját folyamatosan megőriznénk tevékenységünkkel az eljövendő nemzedékek számára. Sok nyugati országban szinte már kihalt, elsorvadt a népművészet. A mi feladatunk, hogy ezt a folyamatot itthon fenntartsuk. Volt olyan eset például, amikor az általunk szervezett kalapos tanfolyamnak köszönhetően adták tovább a tudást, így nem merült feledésbe a mesterség.

Az idei helyszín a Reguly Antal Múzeum és Népi Alkotóház volt, az összejövetelen egyebek mellett szó esett a bakonyi pásztorok életéről néprajzos és etnobiológus szemszögből, a házigazda intézmény működéséről, a kosárfonás európai hagyományairól. Szombaton megismerkedtek Zirc nevezetességeivel, vasárnap pedig a műhelyek jó gyakorlatait mutatták be egymásnak. ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában