Frissen Zalából

2021.06.02. 07:00

Több mint százéves Szentháromság-szobrot szenteltek újra Petőhenyén

Szentháromság vasárnapján szentelték újra azt a több mint száz­éves Szentháromság-szobrot, melyet egykoron Szabó Balázs dédapja állíttatott többedmagával az első világháborúból hazatérvén.

Jóna István

Szabó Balázs a szobor felújításával tiszteleg dédapja emléke előtt Fotó: Jóna István

Több mint húszan vették a vándorbotot vasárnap és zarándokoltak el a zalaegerszegi Izsák ÁMK elől indulva Petőhenyére, Szabó Balázsnak, a Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület elnökének hívására. A 13 kilométeres zarándokút Petőhenyén, a Béke utca 43. szám előtt ért véget. Szabó Balázs ezúttal nem az egyesületet képviselve gyalogolt, hanem magánemberként hívta meg barátait, ismerőseit, hogy osztozzanak a számára fontos eseményben.

– Beleszülettem abba a családba, amely ezt a Szentháromság-szobrot ideállíttatta 1918-ban. Dédapám többedmagával építette a Szentháromság tiszteletére, de az idő vasfoga megtépázta. Ideje volt már száz év után, 2018-ban a felújításának. 1980-ban ide hoztak haza a születésem után, a szobor mögötti házba, ami most kék színű, így szimbolikusan a Szűzanya is megjelenik a palástja színével itt a szobor mellett.

Szabó Balázs a szobor történetéről elmondta, hogy a helyén egykor egy kereszt állt. Annak a keresztnek már sajnos leáldozott az ideje, alkalmatlan volt arra, hogy felújítsák, és a helyére a Szentháromság tiszteletére állították eleink ezt a szobrot. Feltehetően fogadalomból, az első világháború vége felé, hogy megóvta őket az Isten.

Szabó Balázs a szobor felújításával tiszteleg dédapja emléke előtt Fotó: Jóna István

A szobor állapota a kerek jubileumra nagyon leromlott, így Balázs a család iránti mély elkötelezettségből nekiállt és olyan vállalkozót keresett, aki elvégzi a tervezett felújítást. Saját költségen mestert fogadott, és két-három hét alatt megújult külsőt kapott a szobor, melyen a felirat is az eredeti maradt, így tisztelegve dédapja és segítői emléke előtt.

A Szentháromság-szobor újraszentelésére három évet kellett várni, de Szabó Balázs szerint megérte, hiszen a Jóisten kegyelméből állíttatott a szobor, amikor Szabó József 41 esztendős volt, és ebben az évben tölti be a dédunoka is a 41. életévét.

A felújított Szentháromság-­szobrot Kovács Sándor nemesapáti–zalaszentiváni plé­bános áldotta meg, aki elmélkedésében a hívő ember egy életen át tartó zarándoklatáról beszélt, amelynek végén az Isten szeretete várja. Szabó Balázs üzenete egyértelmű:

– Azt szokták mondani, hogy nem az őseinket kell követni, hanem azt, amit ők követtek. Ezt a Szentháromság-szobrot ők azért állították, hogy az utókornak fennmaradjon a Szentháromság tisztelete, és a Jóistenbe vetett hit ne vesszen el. A szobor felújítása továbbra is azt szolgálja, hogy a gyermekeim, majd az unokáim ugyanezt megélhessék, mint amit most mi megéltünk ezen az újraszentelésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában