Frissen Zalából

2021.06.19. 07:00

Tanulmánykötet tiszteleg Vasadi Péter költő emléke előtt

Vaslármából fuvolaszó, írások Vasadi Péterről című kötettel tiszteleg régi barátja, alkotótársa előtt Németh István Péter tapolcai költő, irodalomtörténész.

SESZ

A szerző (balról a harmadik) és olvasók a könyvbemutató után Fotó: Németh István Péter

A könyv keszthelyi bemutatóján, a Fejér György Városi Könyvtárban a szerzővel Kocsondiné Eisenkorb Györgyi intézményvezető beszélgetett.

Németh István Péter elmondta: diákkora óta szerette Vasadi Péter líráját, írásait. Elmesélte: hatalmas megtiszteltetés volt számára, amikor Vasadi Balatonfüreden, a Pilinszky- emléktábla avatásán felkérte, hogy két költeményt olvasson fel.

A költő bizalmába fogadta a verset mondó fiatalt, aki onnantól barátjának mondhatta az akkor hatvanéves irodalmárt. Németh István Péter felidézett levélváltásokat, találkozásokat, hozzátéve: Vasadi írásait ma is fel-fellapozgatja.

A szerző (balról a harmadik) és olvasók a könyvbemutató után Fotó: Németh István Péter

A most megjelent kötet tíz tanulmányt tartalmaz, Vasadi Péter könyveit ismerteti és verseit elemzi. Az utolsó fejezetben pedig beleolvashatunk a baráti levelezésbe. Vasadi Péter postái szinte külön műfajt alkotnak, személyes hangja bölcs, de könnyed, teli humorral. Két szentföldi rajza is szerepel a könyvben.

Verseinek témái változatosak. Megerősítik a képet: a hitét gyakorló katolikus költő egyetemes gondolkodó volt, aki szerette hazája kultúráját, a magyarság értékeit, spirituális kincseit. Feleségéhez, Edithez írott szerelmes versei külön kötetben jelentek meg.

Első könyve 47 éves korában jelent meg, már érett hangon mutatkozott be, de fiatalkori alkotó energiáját, játékos kedvét végig megtartotta. Jelenléte haláláig egyet jelentett a gyermeki tisztasággal, őszinteséggel.

- A könyvnek és minden fejezetének igyekeztem olyan címet adni, ami Vasadi Péter-es – emlékezett vissza Németh István Péter, a kötet szerzője. Vasadi Péter szeretett játszani, még saját nevével is: hol Pétörként írta alá leveleit- levlapjait, hol meg Vas-Adynak titulálta magát.

Egyszer azt írta, hogy a fontos művek ugyanazt teszik az élőkkel, mint az angyalok. A Vaslármából fuvolaszó szerzőjének szándéka az volt, hogy felhívja a figyelmet Vasadi Péter szellemi örökségének jelentőségére. A könyvet a Cédrus Művészeti Alapítvány adta ki Budapesten.

Vasadi Péter összegyűjtött verseinek első kötete az idei könyvhétre jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában