Frissen Zalából

2021.06.25. 09:00

Őrzik a göcseji népi építészeti értékeket Szilvágyon

Egyedülálló módon őrzi Göcsej népi építészetének emlékezetét a zalai kisközség, hiszen nincs még egy olyan település a környéken, amely hasonló boronafalú pincesorral rendelkezne, mint ami a Nagyhegyen található.

Gyuricza Ferenc

A szilvágyi nagyhegyi pincesor egy korábbi felvételen Fotó: ZH-Archívum/Katona Tibor

Fotó: Katona Tibor

Büszkék is rá a helybéliek, s a falu egyik legnagyobb értékének tartják a szőlőbirtokokhoz tartozó épületeket – tudtuk meg Péntek Katalin polgármestertől, aki azt is elmondta: a pincék megóvása és felújítása érdekében az önkormányzat a közelmúltban kezdeményezte helyi védelem alá vonásukat. Ezzel megteremtették a lehetőséget annak is, hogy állagmegóvásukhoz pályázati forrást igényeljenek. Egy nem helyi tulajdonos által az önkormányzatnak felajánlott épület felújítása hamarosan kezdetét is veheti, de dolgoznak már a többi előkészítésén is.

A szilvágyi nagyhegyi pincesor egy korábbi felvételen Fotó: ZH-Archívum/Katona Tibor

– A Göcsej népi építészetére jellemző boronafalú pincék ma már kevés helyen láthatóak, Szilvágy azonban más okból is különleges település – magyarázta a polgármester. – Nálunk még megmaradt a hagyománya a szőlőművelésnek, itt még foglalkoznak gyümölcsaszalással az emberek, s gombászni is eljárnak az erdőbe.

A település temploma, s a kertjében álló Szűz Mária-szobor Fotó: Gyuricza Ferenc

Péntek Katalin azt is mondja, ezek a tevékenységek maguktól értetődőek számukra, s a fiatalok közül is egyre többen fedezik fel maguknak. Területeket vásárolnak, művelik a szőlőt, a Nagyhegy élettel teli zártkertté vált.

Nem véletlenül szervezik ide programjukat az ötödik alkalommal megrendezendő Göcseji Dombérozó idején, mert azt akarják megmutatni, hogy a göcseji ember életmódja legalább akkora értéke a térségnek, mint a csodás természeti környezet, a népi kultúra vagy a helyi gasztronómia.

- Ahogy több település Göcsej szívének nevezi önmagát, mi is azt valljuk önmagunkról – folytatta. – A szív pedig az élet forrása, ezért azt gondolom, megalapozottan bízunk abban, hogy van jövője ennek a vidéknek, s benne a mi kis településünknek is.

Szilvágyon a Göcsej egyéb hagyományait is őrzik. Itt még azt sem felejtették el, hogy egykor istenfélő emberek lakták a vidéket. A falu közössége néhány évtizede templomot építtetett, majd néhány éve annak kertjébe Szűz Mária-szobrot emeltetett, tavaly pedig a Nagyhegyen állíttattak új keresztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában