Frissen Zalából

2021.06.10. 14:00

Megújult a Rákóczi Szövetség rendezvényközpontja

A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én nyitotta meg kapuit a teljes egészében megújult Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont. Az eseményen a résztvevőket Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntötte, ünnepi beszédet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott. Lapunkat a programon részt vevő Paál István zalaegerszegi elnök tájékoztatta a részletekről.

Mozsár Eszter

Paál István, a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A Rákóczi Szövetség a kormány támogatásával 2019 tavaszán vásárolta meg a sátoraljaújhelyi Várhegyi Üdülőt, ami a Várhegy nyergében 300 méter magasan található. Eleinte a szövetség saját rendezvényeinek, nyári táborainak adott otthont, ám mostantól újra várják az évtizedek alatt kialakult vendégkört, így ifjúsági és egyházi találkozókat, egyetemi, céges és polgári rendezvényeket lehet szervezni az öt hektáros ősfenyvesben felépített, 500 férőhelyes táborban.

Paál István, a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke Fotó: Katona Tibor

Paál István az eseményen – a többiek beszámolójához hasonlóan – ismertette a 2009-ben alakult zalaegerszegi szervezet tevékenységét, eredményeit, közösségépítő munkáját.

Paál István (balra) és Tóth Árpád (jobbra) Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével dr. Halzl József örökös tiszteletbeli elnök emléktáblája előtt Fotó: Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete

- Nagyon örülünk, hogy mostantól állandó helyen, méltó környezetben, még jobban összefogva a társszervezetekkel együtt szolgálhatjuk a jövőt, szervezhetjük a magyar fiatalok találkozásait, élményt nyújthatunk számukra úgy, hogy közben a felnövekvő generációk nemzettudatát erősítjük – mondta az elnök. – A mostani rendezvényen 500 magyarországi középiskolai diákot láttak vendégül, sajnos a külhoni magyarok még nem tudnak utazni, reméljük, hogy szeptemberben már őket is hívhatjuk. A kongresszusi teremben tájékoztatást kaptunk a további beruházásról is. A tervek szerint jövőre sportkomplexummal bővül a tábor, a sportcsarnokból például gyönyörű kilátás nyílik majd az Alföldre, a Tokaj-hegyre és Sárospatakra. Az épületegyüttes egyébként kiválóan illeszkedik a természetvédelem és örökségvédelem alatt álló tájba.

Emléktábla Fotó: Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete

- Miben látja a szövetség létjogosultságát, eredményeit?

- Az elmúlt évek alatt az utazásoknak és a pedagógiai munkának köszönhetően a gyerekek megismerhették a nemzeti történelmi helyeinket, a magyar történelem meghatározó eseményeit. Ami nagyon fontos, hogy barátságok szövődtek a felvidéki, erdélyi, vajdasági, kárpátaljai és magyar gyerekek között. Célunk, hogy most már az óvodapedagógusok, óvodások és általános iskolások is bekapcsolódhassanak pályázatainkba, programjainkba. A pandémia kicsit leültette, de előtte a világ többi tájáról számtalan érdeklődést kaptunk, például Kanadából, Dél-Amerikából, az Egyesület Államokból, Új-Zélandról kint élő magyaroktól. Hála Istennek, nagyon sok helyen a cserkészmozgalom még mindig működik, tehát a nemzeti összetartozás érzése az egész világban tapasztalható. Hadd említsem meg, hogy idén a Nemzeti Újrakezdés Évéhez kapcsolódóan több, mint 300 középiskola 10 ezer diákja utazhat a Kárpát-medencében belföldi történelmi emlékhelyekhez, egyelőre mindenhol csak a belföldi utakat tudjuk megvalósítani. Idén például a zalaegerszegi Széchenyi István Technikum utazhat a várpalotai Trianon Múzeumba. Az iskolák 300 ezer forint kerettámogatásra pályázhattak. Másik vállalásunk, hogy a Rákóczi Szövetség a támogatókkal összefogva mintegy 10 ezer iskolatáskát juttatott el a külhoni iskolákhoz. A tanítók ezzel köszöntik a a beíratott kisgyerekeket, s megköszönik a szülőknek a magyar nyelv és kultúra továbbadását. Zala megyéből 14 település önkormányzata – Alsónemesapáti, Balatonmagyaród, Becsehely, Böde, Hévíz, Lenti, Lesencetomaj, Miháld, Nagykanizsa, Nova, Rezi, Szentgyörgyvár, Zalaegerszeg és Sárszeg – támogatta 2020-ban az iskolaválasztási programot. A határon túl a magyar iskola választása a gyermekek identitásáról, a magyar kultúra és a közösségek fennmaradásáról szól. Ezen kívül a szövetség most először az újszülöttek családjainak babanaplót ajándékozott.

A rendezvényközpont részlete Fotó: Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete

A beszélgetés végén Paál István megmutatta továbbá azt a „13 év a nemzeti emlékezet szolgálatában” című kiadványt, ami a 2008-ban alakult Zala Megyei Nemzeti Szövetség eddigi eseményeit, eredményeit vonultatja fel. A füzetben többek között az olvasható, hogy jól működő kapcsolatot alakítottak ki több keresztény szervezettel, oktatási és kulturális intézménnyel, közgyűjteménnyel. Rendezvényeiknek, történelmi pályázataiknak célja a dicső magyar történelmi események és személyek emlékének ápolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában