Frissen Zalából

2021.06.18. 07:00

Megújulnak Pórszombat útjai

A Rákóczi út felújítását és a hősi emlékmű új helyen történő felállítását is tervezik a településen a közeli jövőben.

Korosa Titanilla

A régi bolt helyén park lesz, itt áll majd a hősi emlékmű, mutatja Tánczos László Fotó: Korosa Titanilla

A bevezetőben említett útszakasz rendbetételére a Magyar falu programba nyújtottak be pályázatot.

Ha sikeres lesz, és támogatást nyernek, akkor azzal elmondható, hogy a település minden szilárd burkolatú útjának az állapota megfelelő. Erről számolt be minap érdeklődésünkre Tánczos László polgármester.

– Egy másik pályázatot az Ady utcai járda felújítására nyújtunk be, a Jókai úton pedig, ahol nincs járda, szeretnénk egy 150–200 méter hosszú szakaszon biztonságos közlekedőrészt kialakítani a gyalogosok számára – tájékoztatott a következő tervekről is a polgármester. Azt is elmondta, hogy a falu központjában állt korábban a hősi emlékmű önkormányzati ingatlanon.

A régi bolt helyén park lesz, itt áll majd a hősi emlékmű, mutatja Tánczos László Fotó: Korosa Titanilla

Mikor ezt a területet eladták, a rossz állapotban lévő emlékművet lebontották. Elhelyezéséről nemrég döntött a testület, eszerint a régi vegyesbolt helyén található, még kialakításra váró közparkba helyezik ki, ahová a jövőben játszótér építését is tervezik.

– Az elmúlt évben nagyon fontos fejlesztés történt, véget ért a szennyvízhálózat kiépítése a faluban, és megtörtént az ingatlanok rákötése – folytatta. – A kivitelezővel sikerült arról is megállapodni, hogy a sávos helyreállítás helyett teljes szélességben leaszfaltozták az érintett szakaszokat, a padkázást pedig a helyi lakosság segítségével végeztük el – tette hozzá.

A további terveik közt szerepel több olyan munka, mely már elkezdődött, de folytatni szükséges. Az egyik ilyen a kultúrház fejlesztése, illetve Medes-hegyen az erdei vadak károkozása elleni fellépés.

– A kultúrházban az elmúlt években több fejlesztést is végeztünk: új cserépfedést kapott az épület, kicseréltük az ablakokat, a mai kor követelményeinek megfelelő vizesblokkokat alakítottunk ki, új bejárati ajtó került a régi helyett, megújult a burkolat két teremben és a konyhában, ahova új bútorok is kerültek.

Az épület belső tereit kifestették, két terem gipszkartonmennyezetet és korszerű világítást kapott. Mindezt pályázati támogatásból és önerőből. Jelenleg egy Leader-pályázat eredményére várunk, amiből új központifűtés-rendszer kerülne az épületbe.

Medes-hegyen korábban helyi vállalkozó közreműködésével újítottuk fel az utat, tavaly a zártkerti pályázat segítségével további útjavítás történt, valamint vadkárelhárító kerítés épült 1700 méter hosszban. A fennmaradó részt az út túloldalán felállított kerítés védi. Itt, ahogy a pályázati lehetőség engedi, folytatjuk a munkát.

Fontos fejlesztés valósult meg a temetőben is: megújult a ravatalozó tetőszerkezete, előtere térköves burkolatot kapott, és kovácsoltvas kaput helyeztünk el – mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában