Frissen Zalából

2021.06.25. 16:19

Városi kitüntető címeket adtak át a zalaegerszegi ünnepi közgyűlésen

Városi kitüntető címeket adtak át a pénteki ünnepi közgyűlésen a zalai megyeszékhely Dísztermében A Zalaegerszeg 1421-es mezővárosi oklevele említésének 600 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese. A közgyűlésen posztumusz Díszpolgár címet kapott Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész, „Pro Urbe Zalaegerszeg” kitüntető címet dr. Bérces Edit utlramaratoni távfutó, egyetemi oktató és Kiss Gábor könyvtárigazgató. Felvételünkön ülnek: Kiss Gábor, Fischer Judit, dr. Bérces Edit. Állnak: dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Rétvári Bence miniszter-helyettes, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Fischer Bence, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

Mozsár Eszter

Balaicz Zoltán polgármester és Rétvári Bence miniszter-helyettes az ünnepség után megtekntette a vitrinbe helyezett oppodium (600 éves oklevél) másolatát.

Az ünnepi közgyűlésen Balaicz Zoltán polgármester felhívta a figyelmet, hogy idén a várossá alakulás másik fontos pillanatát, Zalaegerszeg 1421-es oppidiumként, azaz mezővárosként való említésének 600 éves évfordulójára emlékezünk. Sok korabeli, nagyobb település vált mezővárossá, ám később azok falvakká lettek vagy eltűntek, addig Zalaegerszeg fejlődött, gyarapodott. 1732-től, a vármegyeháza felépítésével végleg a megye székhelye lett.

Balaicz Zoltán polgármester és Rétvári Bence miniszter-helyettes az ünnepség után megtekntette a vitrinbe helyezett oppodium (600 éves oklevél) másolatát.

- Mi lehet Zalaegerszeg titka, varázsa – tette fel a kérdést a polgármester. – A válasz nem más, mint a hit a közösségekben, a képesség az összefogásra. Zalaegerszeg egy olyan élő közösség, ahol a mindennapjaink során számíthatunk egymásra bajban és örömben egyaránt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszter-helyettese elsőként Magyarországnak a járvány elleni, más Európai országokat megelőző védekezéséről szólt, majd a városban és környékén folyamatban lévő, kettőszáz milliárdos beruházásokat említette.

 

- Fontos a vidéki városok és falvak fejlesztése, hogy mindenki a szülőföldjén tudjon boldogulni. Mi magyarok 1100 éve büszke nemzet vagyunk. Nincs mit szégyellnünk történelmünkben, mindig a saját munkánkból tudtunk gazdagodni – mondta a politikus.

A rendezvényen dr. Gyimesi Endre volt polgármester, címzetes levéltárigazgattó és dr. Bilkei Irén főlevéltáros, címzetes levéltárigazgató átnyújtotta Balaicz Zoltánnak az oppidium rekonstruált oklevelét, amit a díszteremben található vitrinben helyeztek el. Ezt követően dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója és Béres Katalin főmuzeológus adta át a Zalaegerszeget 174 évvel ezelőtt ábrázoló dagerrotípia másolatát, ami később a városházán kap helyet.

A város közgyűlése idén Zalaegerszeg Város Posztumusz Díszpolgára” kitüntető címet adományozott a néhai Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművésznek, a plakettet és az oklevelet gyermekei, Fischer Judit és Fischer Bence vették át.

Pro Urbe Zalaegerszeg” kitüntető címet kapott Bérces Edit ultramaratoni futó, egyetemi oktató példaértékű sportteljesítményéért, nemzetközi eredményeiért, valamint az oktatás területén végzett magas szintű munkájáért.

Ugyancsak „Pro Urbe Zalaegerszeg” kitüntető címet adományoztak Kiss Gábornak, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatójának több évtizedes szakmai munkásságáért, a könyvtári rendszer modernizálásáért.

A közigazgatásban végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Bauer Mónika polgármesteri kabinet dolgozójának címzetes vezető főtanácsos, Krammer Tímea műszaki osztály dolgozójának címzetes vezető főtanácsos, Szabó János műszaki osztály dolgozójának címzetes vezető főtanácsos, Takácsné Czukker Szilvia műszaki osztály vezetőjének szakmai főtanácsadó és Tóth-Kovács Juditnak, az adóosztály dolgozójának címzetes vezető főtanácsos címet adományoztak.

Záróbeszédében Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos gratulált a kitüntetetteknek, majd hozzátette, olyan megyeszékhelyet szeretnének építeni, ahol jó élni, dolgozni és lakni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában