Frissen Zalából

2021.06.25. 15:00

Különleges tortával köszöntötték a 130 éves HELKA nosztalgiahajót – Frissítve

A Balaton egyik legrégebbi hajóját, a Helkát köszöntötték annak a Bahartroadshow- nak a keretében, amellyel a balatoni hajózás 175. évadát ünnepli a társaság. A keszthelyi mólón tartott ünnepségen Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója és Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere is kiemelte, hogy a Helka a Balaton egyik büszkesége, és a jubileumi szezonra megújult.

Péter B. Árpád

Fotó: BAHART

A keszthelyi mólón tartott ünnepségen Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója és Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere is kiemelte, a Helka a Balaton egyik büszkesége, amely évente 30 ezer utast szállít, és őrizve ugyan a reformkori miliőt, a jubileumi szezonra megújult.

A Helka a Balaton egyik büszkesége Fotó: BAHART

A rendezvényen gyermekfoglalkozások, logikai és kvízjátékok, értékes nyeremények várták a keszthelyi kikötőbe látogatókat, akik sétahajózás közben is megcsodálhatták a 130 éves Helkát és a Balaton nyugati medencéjét.

A Helkát Veigl Gábor vezérigazgató köszöntötte Fotó: BAHART

Az ünnep kapcsán a Bahart közreadott néhány érdekességet a nosztalgiahajóról. Például azt, hogy a Helka alkatrészenként érkezett Budapestről, és Siófokon szerelték össze, mielőtt 1891. június 28-án vízre bocsátották. A II. világháborúban majdnem megsemmisült, 1945-ben a visszavonuló német csapatok a többi balatoni hajóval együtt robbantással elsüllyesztették Balatonfüreden, de még abban az évben kiemelték, megjavították, a balatoni hajózás megindulásának századik évfordulóján, 1946. szeptember 22-én pedig már a Helka vitte a hajógyár munkásait a siófoki ünnepségre.

A hajó feltűnik Bujtor István legendás filmjében, a Pogány Madonnában is.

TUDTA-E? HELKA nosztalgiahajó

- Az először csavargőzösként üzembe állított hajó megépítésére 1890-ben kapott megbízást az újpesti schoenichen-féle hajógyár.

- A Budapestről alkatrészenként Siófokra szállított és ott összeszerelt hajót 1891. június 28-án bocsátották vízre.

- A Helka és testvérhajója a Kelén, Fáy András „Sió” című tündérmeséjének szerelmespárjáról kapták a nevüket.

- 1945. március 23-án a nosztalgiahajó nem kerülhette el sorsát, a visszavonuló német csapatok a többi balatoni hajóval együtt Balatonfüreden robbantással elsüllyesztették.

- Még ebben ez évben kiemelték a vízből és Balatonfüreden, a BHRT Hajóépítő Üzemében újra üzemképessé tették. A balatoni hajózás megindulásának 100 éves évfordulójára 1946. szeptember 22.-én már a Helka nosztalgiahajó szállította a hajógyár munkásait a siófoki ünnepségre.

- 1980-ban kivonták a forgalomból és 1992-ig a szárazföldre kiemelve presszóként üzemelt Balatonfüreden.

- 1996-ban a 150 éves hajózás jubileum tiszteletére került újra forgalomba a Balatonon.

- A reformkori hangulatot idéző hajó szerepelt a Bujtor István rendezésében és főszereplésével készült Pogány Madonna című filmben.

- Jelenleg az egyik legrégebbi működőképes hajó, 35,22 méter hosszú és 5,28 méter széles, 120 fő befogadására alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában