Frissen Zalából

2021.06.25. 11:00

Ki áll a sikeres nő mögött? – Beszélgetés társadalmi szerepekről, egyensúlyról Keszthelyen

A nők változó társadalmi szerepéről, a munka és a család közötti egyensúly megteremtésének lehetőségéről tartottak workshopot a „WomEn-Puls” program részeként az Amazon Házban.

Péter B. Árpád

H. Horváth Orsolya, dr. Tóth-Kaszás Nikoletta, dr. Halász Gabriella és Bodrogi Klaudia mesélt életútjáról Fotó: PBÁ

Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke arra hívta a fel a figyelmet köszöntőjében, hogy más-más kultúrákban eltérően vélekednek a női szerepekről, s nem biztos, hogy mindenkitől érdemes tanulni.

Dr. Rosta Andrea, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője kifejtette, hogy „nem tudunk egyenlőséget teremteni a társadalomban – a biztosított jogoktól függetlenül –, mert különbözőek vagyunk”, éppen ezért a szociológia különbséget tesz egyenlőség és esélyegyenlőség között. Kiemelte: azt szokták mondani, minden sikeres férfi mögött áll egy nő, majd megjegyezte, jó esetben minden sikeres nő mögött pedig áll egy férfi, de szükség van egy másik támogató nőre is, éppen ezért felértékelődik például a nagymamák, a háztartásvezetők szerepe.

H. Horváth Orsolya, dr. Tóth-Kaszás Nikoletta, dr. Halász Gabriella és Bodrogi Klaudia mesélt életútjáról Fotó: PBÁ

Krasznai Tamásné, a keszthelyi Zöldmező Utcai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője felelevenítette: a nők Magyarországon csak 1898 óta tanulhatnak, a munka világában pedig a pedagógiában és az egészségügyben fogadták el legkönnyebben a szerepvállalásukat – a tanítónők és az ápolónők révén.

Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság zalai igazgatója a Nő az esély-program tanulságairól (is) beszélt. A projektben hátrányos helyzetű roma asszonyoknak képzési és foglalkoztatási lehetőséget, perspektívát biztosítottak, de nem számolhattak azzal, hogy emiatt megváltozik a családban betöltött szerepük, ez pedig konfliktusokhoz vezetett, a családfők ugyanis nem minden esetben nézték ezt jó szemmel.

A workshop végén sikeres zalai nők meséltek életútjukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában